Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Silové schopnosti

- chápeme jako souhrn vnitřních předpokladů pro vyvinutí síly ve smyslu fyzikálním. Sílu člověka pak jako schopnost překonávat nebo udržovat vnější odpor pomocí svalového úsilí.
- Motorická síla se projevuje v těchto formách:

Absolutní síla- je vytvářena absolutním silovým potenciálem svalu nebo svalové skupiny – dosažení např. v hypnóze.
Maximální síla- je největší možná síla, kterou je člověk schopen záměrně vyvinout a která je dána bez ohledu na rychlost dosažení maximálních hodnot buď nejvyšším možným překonaným odporem při dynamické svalové činnosti nebo nejvyšší svalovou tenzí při svalové činnosti statické. Závisí na průřezu svalových vláken a vnitro-svalové koordinaci.
Rychlá síla- je schopnost rychlého střídání kontrakce a relaxace svalu respektive schopnost nervosvalového systému dosáhnout co největšího silového impulsu v časovém intervalu, ve kterém se musí pohyb uskutečnit.
Výbušná síla (explozivní)- je schopnost dosáhnout maximálního zrychlení v závěrečné fázi pohybu (při protahovacím a stahovacím cyklu). Závisí na průřezu svalových vláken, stupni vnitro-svalové koordinace, elasticitě svalů, šlach a vazů, inervační schopnosti svalů.
Vytrvalostní síla- je schopnost odolávat únavě při déle trvající svalové činnosti (aerobního i anaerobního charakteru). Lze členit na:
Dynamickou silovou vytrvalost- schopnost dosažení určitého počtu opakování silových impulzů ve stanoveném čase.
Statickou silovou vytrvalost- je schopnost udržet potřebnou úroveň statické síly po určený čas bez poklesu svalového napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat