Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Uvolňovací cvičení

Uvolňovací cvičení

- kývání, kroužení, komíhání, protřepávání, vlastní pohyby i za pomoci partnera ve dvojicích, spojovat pohyb s dýcháním

Protahování
- dosahování krajní polohy v příslušných kloubech – dynamické, statické, rychlé, pomalé, aktivní, pasivní
švihové (dynamické): cvičení začíná rychlým, krátkým svalovým stahem, který je v intenzivní poloze zastaven, v dosažené poloze lze krátce setrvat. Protažení se má postupně zvětšovat. Cvičení se musejí mnohonásobně opakovat (15-30x)
statické (strečink): svaly by měly být zahřáté. Zvolená poloha se zaujímá pomalu, uvolněně, soustředěně. Opakovat asi 3x
protažení svalu po jeho předchozí izometrické kontrakci: princip spočívá v tom, že nejdříve se příslušným odporem proti izometrickému působení síly svalu vyvolá jeho zvýšené napětí a poté, jakmile se sval uvolní a dojde k jeho následnému ochabnutí, se sval pasivně protáhne. Fáze: protahování, kontrakce, relaxace, protahování

Technická příprava

Technika je specifický hráčský fenomén, je to komplex pohybových činností, činnostních – pracovních postupů, kterými hráč v závislosti na úrovni vědomostí pohybové úkoly řeší.
Pomocí techniky respektive herních činností hráč řeší herní situace, vytváří herní situace nové a tak se podílí na utváření charakteru hry samotné.
Dovalil (2002) definuje techniku jako způsob řešení pohybového úkolu v souladu s pravidly, motorickými možnostmi hráče a biomechanickými zákonitostmi.

Styl respektuje individuální zvláštnosti hráčů a jejich osobité provedení pohybu, je expresivním vyjádřením osobnosti.

Pohybové dovednosti jsou učením získané předpoklady správně, rychle a úsporně řešit určité pohybové úkoly. Jsou charakteristické stálostí – účelností – rychlostí provedení – ekonomičností. V podstatě jakýkoli naučený pohyb můžeme chápat jako pohybovou dovednost. Pokud tuto dovednost využíváme při vlastním sportovním výkonu, jedná se o tzv. sportovní dovednost.

Uzavřené dovednosti jsou sportovní dovednosti realizované ve stálém, neměnném prostředí bez větších zásahů vnějších vlivů.Např. gymnastická cvičení na nářadí nebo skoky do vody.

Otevřené dovednosti jsou sportovní dovednosti realizované v proměnlivém prostředí (terénu, neklidné vodě, ale hlavně za činnosti soupeřů). Např. sporty na divoké vodě, úpoly a sportovní hry.


Článek podporuje:
hokejová výstroj, inline brusle, snowboard

Žádné komentáře:

Okomentovat