Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

43. SMLOUVA O KOUPI NAJATÉ VĚCI

Smlouvou o koupi najaté věci si strany ujednají v nájemní smlouvě nebo po jejím uzavření, že nájemce je oprávněn koupit najatou věc nebo najatý soubor věcí během platnosti nájemní smlouvy nebo po jejím zániku. Smlouva vyžaduje písemnou formu.

Toto je pouze rámcová úprava, v praxi se často setkáváme s obměnami – např. leasingem.

Vznikem kupní smlouvy přechází na kupujícího vlastnické právo k movité věci. Vlastnické právo k nemovitosti přechází vkladem do katastru. Smlouva může stanovit, že po určité době platnosti nájemní smlouvy je nájemce oprávněn nabýt vlastnické právo k najaté věci bezplatně. Při takovémto nabytí není nabyvatel oprávněn uplatňovat vady věci s výjimkou právních vad, ledaže je mu poskytnuta záruka na jakost.


44. HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽE

Fyzické i právnické osoby, které se účastní hospodářské soutěže, i když nejsou podnikatelé (dále jen "soutěžitelé"), mají právo svobodně rozvíjet svou soutěžní činnost v zájmu dosažení hospodářského prospěchu a sdružovat se k výkonu této činnosti; jsou však povinny přitom dbát právně závazných pravidel hospodářské soutěže a nesmějí účast v soutěži zneužívat.

Zneužitím účasti v hospodářské soutěži je nekalé soutěžní jednání (dále jen "nekalá soutěž") a nedovolené omezování hospodářské soutěže.

Žádné komentáře:

Okomentovat