Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nucená licence

Patent však nepůsobí proti osobě, která vynález využívala již před podáním přihlášky vynálezu, přestože ho sama jako vynález nepřihlásila. Souhlas s využíváním vynálezu chráněného patentem poskytuje majitel písemnou licenční smlouvou, která se zapisuje do patentového rejstříku. V případě, že majitel patentu odmítne uzavřít licenční smlouvu, ačkoli sám vynález dostatečně nevyužívá, nebo je-li ohrožen důležitý veřejný zájem, může ÚPV udělit tzv. nucenou licenci.

Řízení o udělení patentu probíhá u ÚPV ve dvou fázích. V předběžném průzkumu úřad zjišťuje zjevné nedostatky a formální vady přihlášky. Tato fáze končí zveřejněním přihlášky. Po zveřejnění může každý podat námitky proti patentování.

Po provedení úplného průzkumu, který se zahajuje na žádost přihlašovatele, udělí Úřad patent a toto své rozhodnutí opět zveřejní.

Patent zaniká uplynutím doby ochrany, popřípadě nezaplacením obnovovacích poplatků nebo vzdáním se patentu. Nebyly-li při udělení patentu splněny podmínky pro jeho vydání, Úřad patent zruší.

Žádné komentáře:

Okomentovat