Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaké známe speciální typy rozsudků?

- Rozsudek pro uznání
- Rozsudek pro zmeškání

Soudní rozhodnutí je autoritativní a závazný výrok soudu při výkonu soudnictví. K tomu, aby soud mohl rozhodnout - vynést rozsudek ve věci samé - je určeno soudní řízení, během něhož si soud opatřuje podklady pro své rozhodnutí. Než soud dospěje k rozhodnutí, je nucen rozhodovat v řízení i o řadě jiných věcí, než je sám předmět řízení. Z tohoto hlediska lze rozlišovat rozhodnutí ve věci samé (meritorní) a rozhodnutí procesní (formální). Prvým rozhodnutím je rozsudek a druhým usnesení.

Speciálními typy rozsudků jsou rozsudky pro uznání (uzná-li žalovaný v průběhu soudního řízení nárok nebo základ nároku proti němu žalobou uplatňovaného) rozsudky pro zmeškání (zmešká-li žalovaný, jemuž bylo předvolání řádně doručeno nejméně pět dnů předem jednání, kdy žalovaný poučený o následcích nedostavení se bez důvodné a včasné omluvy zmešká první jednání, které bylo ve věci nařízeno a kdy se tvrzení žalobce obsažená v žalobě pokládají za nesporná).

!!! Pozor- u soudu sdělit navrhuji rozsudek pro zmeškání aby soud nemusel případ odročit-soud to nebude navrhovat sám od sebe- rozsudek pro zmeškání je kontumačí rozsudek - soud tímto již nebere ohled kdo je vinný či nevinný – když nevinný nepřijde soud jej shledá vinným, pozn. Uznat závazek chceme proto, protože pohledávka netrvá věčně – má nějakou promlčecí lhůtu a pro soud, zachránit promlčecí 4leté lhůty – jít na podatelnu na soud-zaplatit soudní poplatek a zažalovat dlužníka – promlčecí lhůta se tímto zastaví, rozdíl mezi promlčením a prekluzí-propadnutí práv je promlčení-když plním promlčený dluh je to má blbost už mi to nedá zpět ale kdyby někdo plnil propadlé právo tak mi to musí vrátit).

Pozn.: 4 roky-dle obchodního zákoníku, 3 roky-dle občanského zákoníku

Žádné komentáře:

Okomentovat