Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pojem a účel ochranných opatření

Ochranná opatření jsou vedle trestů jedním z prostředků k dosažení účelu trestního zákona a stát je tedy proto rovněž používá k ochraně společnosti před činy pro ni nebezpečnými. Ochranná opatření mají výhradně speciální preventivní charakter. Na rozdíl od trestu neobsahují ochranná opatření negativní morální hodnocení, typické pro tresty. Při jejich ukládání také (na rozdíl od trestů) neplatí zásada úměrnosti mezi spáchaným trestným činem a uloženým opatřením.
Ochranná opatření mohou být ukládána zásadně jen ta, která zákon připouští, rozhoduje o nich jen soud a ten také rozhoduje o propuštění z výkonu těchto opatření, příp. o upuštění od jejich výkonu.

Druhy ochranných opatření
- Ochranné léčení
Je možno je uložit jak obligatorně, např. v případě, že soud upouští od potrestání za situace, jestliže pachatel spáchal trestný čin ve stavu zmenšené příčetnosti a soud má za to, že ochranné léčení zajistí nápravu tohoto pachatele a ochranu společnosti lépe než trest, nebo v podobném případě, jestliže účelu trestu je možno (za současného uložení ochranného léčení) dosáhnout i trestem ve výměře pod dolní hranicí trestní sazby.

Žádné komentáře:

Okomentovat