Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

61. JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONKURZNÍM A VYROVNÁVACÍM ŘÍZENÍM

Dlužníkovi se dává příležitost ke zlepšení jeho situace a tím i k uspokojení věřitelů. Vyrovnání se u nás v praxi používá minimálně.

Dlužník , u kterého jsou dány podmínky pro prohlášení konkurzu, může podat u soudu příslušného ke konkurzu návrh na vyrovnání.

V návrhu musí uvést jaké vyrovnání nabízí, je-li navrhovatel podnikatelem, uvede v návrhu počet zaměstnanců, dále musí připojit plný seznam svého majetku s přehledem jeho stavu v době podání návrhu.

Účastníky vyrovnání jsou: dlužník, manžel dlužníka, spoludlužníci a ručitelé dlužníka, pokud spolu podepsali návrh na zahájení vyrovnání a věřitelé, kteří včas přihlásili své pohledávky a nejsou plně uspokojeni.

Soud zamítne návrh zejména tehdy, zjistí-li že dlužník byl v posledních pěti letech před jeho podáním odsouzen za trestný čin podvodu nebo poškozování věřitele nebo plyne-li z okolností, že podáním návrhu nesleduje poctivý záměr, nebo v době pěti let před podáním návrhu byl na dlužníkův majetek vyhlášen konkurz nebo dlužní podal návrh na povolení vyrovnání.

Jinak soud vyrovnání povolí.

Účinky povolení vyrovnání nastávají dnem vyvěšení usnesení na úřední desce soudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat