Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Co je přestupek?

Zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně, nejde-li o jiný správní delikt postižitelný podle zvláštních předpisů anebo o trestný čin.
Správní právo trestní
Normy správního práva trestního upravují správně právní odpovědnost. Správně právní odpovědnost je odpovědnost za správní delikty. Obecně rozumíme správním deliktem takové porušení právní povinnosti, s nímž platná právní úprava spojuje uplatnění správně právních sankcí. Správní delikty nepředstavují sourodou skupinu deliktů. Jedná se o správně právní odpovědnost za přestupky, za disciplinární delikty, za pořádkové delikty, za tzv. jiné delikty fyzických osob, za pořádkové delikty a za správní delikty právnických osob.
Nejvýznamnější skupinou správních deliktů jsou přestupky. Převážná část odpovědnosti za přestupky je upravena zákonem č. 200/1990 Sb. o přestupcích (ve znění pozdějších předpisů). Zákon definuje přestupek jako zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně, nejde-li o jiný správní delikt postižitelný podle zvláštních předpisů anebo o trestný čin.

Žádné komentáře:

Okomentovat