Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy ochranných opatření

Vedle toho mohou soudy ochranná léčení uložit fakultativně za situace, kdy pachatel spáchal trestný čin ve stavu zmenšené příčetnosti a jeho pobyt na svobodě je nebezpečný, nebo jestliže se pachatel oddává zneužívání návykové látky a spáchal trestný čin pod jejím vlivem.
Toto léčení se vykonává v léčebném ústavu, příp. ambulantně a důležité je také to, že trvá tak dlouho, dokud to vyžaduje jeho účel.
- Ochranná výchova
Jejím účelem je řešit vhodnou výchovou následky výchovy zanedbané, jednak u osob mladších než 15 let (spáchají-li činy, které by při vyšším věku byly činy trestnými) s tím, že u nich je ukládána v řízení občanskoprávním, a jednak u tzv. mladistvých pachatelů trestné činnosti (osob, které trestnou činnost páchají ve věku 15-18 let), pokud o jejich výchovu není náležitě postaráno, tato byla zanedbána, nebo vyžaduje-li to prostředí, v němž mladistvý žije.
Ochranná výchova se vykonává ve zvláštních výchovných zařízeních dokud to vyžaduje její účel, nejdéle však do dovršení 18-ti let věku chovance, resp. může být prodloužena až do dovršení devatenáctého roku jeho věku.

Žádné komentáře:

Okomentovat