Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TRESTNÍ PRÁVO

Pokud jde o dosažení určitého věku, trestní odpovědnost začíná až dnem, který následuje po dni patnáctých narozenin jeho pachatele.

Co je to trestný čin?
- pro společnost nebezpečný čin, jehož znaky jsou uvedeny v trestním zákoně
- materiální znak trestného činu – stupeň společenské nebezpečnosti trestného činu musí být vyšší než nepatrný (u mladistvých pachatelů vyšší než malý)
- formální znak trestného činu – znaky skutkové podstaty, tedy objekt trestného činu, objektivní stránka trestného činu, subjekt trestného činu, subjektivní stránka trestného činu a jeho protiprávnost a dále pak stanovený věk pachatele trestného činu a jeho příčetnost

Trestným činem je pro společnost nebezpečný čin, jehož znaky jsou uvedeny v trestním zákoně.
V první části této zákonné definice je vyjádřen tzv. materiální znak trestného činu. Aby konkrétní čin mohl být posuzován jako trestný čin, musí být stupeň jeho společenské nebezpečnosti vyšší než nepatrný (u mladistvých pachatelů vyšší než malý). Tento stupeň nebezpečnosti činu pro společnost se pak posuzuje vždy ve vztahu ke konkrétnímu činu, a to podle zákonem stanovených hledisek, mezi která patří zejména význam chráněného zájmu, který byl činem dotčen, způsob provedení činu a jeho následky, okolnosti, za kterých byl čin spáchán, osoba pachatele, míra jeho zavinění a jeho pohnutka.

Žádné komentáře:

Okomentovat