Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Co je hlavním pramenem trestního práva procesního?

Hlavním pramenem trestního práva procesního je trestní řád, tedy zák.č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním ve znění pozdějších změn a doplňků.

Trestní řád je rozdělen do těchto pěti částí:
I. Společná ustanovení - zde jsou upravena obecná ustanovení, problematika pravomoci a příslušnosti soudů a osob na řízení zúčastněných, ustanovení o úkonech trestního řízení, zajištění osob a věcí, dokazování, rozhodnutí a nákladech trestního řízení ap.
II. Vyšetřování trestných činů - zde je popsán postup před zahájením trestního stíhání a dále pak ustanovení vztahující se k zahájení trestního stíhání a dalšímu postupu v něm až po podání obžaloby u soudu.
III. Řízení před soudem - v této části je upraveno celé soudní řízení trestní od předběžného projednání obžaloby, přes podrobnou úpravu průběhu hlavního líčení, veřejného a neveřejného zasedání soudu, odvolání a řízení o něm, mimořádné opravné prostředky, až po zvláštní způsoby řízení, vykonávací řízení a zahlazení rozhodnutí.
IV. Některé úkony související s trestním řízením - zde se jedná o úpravu udělení milosti a použití amnestie a právního styku s cizinou.
V. Přechodná a závěrečná ustanovení

Žádné komentáře:

Okomentovat