Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- Zabrání věci

Jedná se o věc, které bylo užito ke spáchání trestného činu nebo věc, která byla k jeho spáchání určena, příp. získána trestným činem ap., obvykle za situace, kdy nelze pachateli uložit trest propadnutí této věci, neboť náleží pachateli, kterého nelze stíhat nebo odsoudit, případně u něhož bylo rozhodnuto o upuštění od jeho potrestání, nebo vyžaduje-li to bezpečnost lidí nebo majetku anebo jiný obdobný obecný zájem (v tomto případě ani není podmínkou, aby věc náležela pachateli trestného činu).

Kdy začíná trestní odpovědnost?
Pokud jde o dosažení určitého věku, trestní odpovědnost začíná až dnem, který následuje po dni patnáctých narozenin jeho pachatele.

Subjekt trestného činu
Jedná se o další znak skutkové podstaty trestného činu charakterizující jeho pachatele. Je jím osoba, která svým jednáním uskutečnila všechny znaky trestného činu. Může se jednat jen o fyzickou osobu, která je příčetná a která v době spáchání činu dosáhla určitého věku. Příčetností rozumíme schopnost pachatele rozpoznat společenskou nebezpečnost svého činu a také jeho schopnost své jednání ovládat.

Žádné komentáře:

Okomentovat