Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení v prvním stupni

O.s.ř. umožňuje soudu ve dvou případech sporného řízení vydat rozhodnutí ve věci samé v tzv. zkráceném řízení, aniž nařídí jednání. Jde jednak o zkrácené řízení rozkazní a jednak o zkrácené řízení ve věcech směnečných a šekových.

I bez výslovné žádosti navrhovatele a bez slyšení odpůrce může předseda senátu vydat platební rozkaz, je-li v návrhu na zahájení řízení uplatněno právo na zaplacení peněžité částky, vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených navrhovatelem. V platebním rozkazu odpůrci uloží, aby do 15 dnů od doručení rozkazu navrhovateli zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal u soudu odpor. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku. Podá-li jeden z odpůrců včas odpor, platební rozkaz se tím v plném rozsahu ruší a předseda senátu nařídí jednání. Pozdě podaný odpor nebo odpor podaný osobou k tomu neoprávněnou předseda senátu usnesením odmítne.

Předloží-li navrhovatel v prvopisu směnku nebo šek, o jejichž pravosti není důvodu pochybovat a další listiny nutné k uplatnění práva, vydá na jeho návrh předseda senátu u krajského soudu činného v obchodních věcech směnečný (šekový) platební rozkaz, v němž odpůrci uloží, aby do tří dnů zaplatil požadovanou částku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal námitky, v nichž musí uvést vše, co proti platebnímu rozkazu namítá. Pozdě podané nebo odůvodnění neobsahující námitky, příp. námitky podané osobou k nim neoprávněnou předseda senátu odmítne. Podá-li odpůrce námitku včas, nařídí předseda senátu k jejich projednání jednání, k námitkám později vzneseným však již přihlížet nelze.

V rozsudku soud vysloví, zda směnečný (šekový) platební rozkaz ponechává v platnosti, nebo zda zrušuje a v jakém rozsahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat