Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak jsou obsazeny soudy při jejich činnosti?

Rozhoduje samosoudce, nebo senát.

Obsazení soudů
V občanském soudním řízení jedná a rozhoduje v prvním stupni zásadně jediný soudce (samosoudce). Senát, složený ze soudce a dvou přísedících, v řízení před okresním soudem jedná a rozhoduje ve věcech pracovních. V řízení před krajským soudem jako soudem prvního stupně je jednáno a rozhodováno v senátě složeném z předsedy senátu a dvou soudců ve sporech z právních vztahů upravených předpisy o ochraně hospodářské soutěže a o nekalé soutěži a ve sporech z práv k předmětům průmyslového vlastnictví.
Oproti tomu v trestním řízení jedná a rozhoduje v prvním stupni (ať již je soudem prvního stupně soud okresní nebo soud krajský) zásadně senát, složený ze soudce a dvou přísedících; případy, v nichž v prvním stupni jedná a rozhoduje u okresních soudů jediný soudce ( samosoudce), stanoví trestní řád.
V odvolacím řízení a v řízení o mimořádných opravných prostředcích (o dovolání, o stížnosti pro porušení zákona) jedná a rozhoduje vždy senát. Senát je zásadně tříčlenný a tvoří jej předseda senátu a dva soudci; pouze v případě mimořádných opravných prostředků proti rozhodnutím vrchních soudů rozhoduje Nejvyšší soud v pětičlenném senátě, složeném z předsedy senátu a čtyř soudců.

Žádné komentáře:

Okomentovat