Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kdo je devizový tuzemec?

Má-li fyzická osoba bydliště na území České republiky nebo právnická osoba své sídlo, pak má devizový statut tuzemce, všechny ostatní fyzické a právnické osoby jsou cizozemci.

Více viz.text u otázky Kdo je devizovým orgánem?

Nad kým vykonává dohled ČNB?
ČNB podle zákona 21/1992 vykonává bankovní dohled nad činnostmi bank a poboček zahraničních bank, jakož i nad jinými osobami provádějící bankovní obchody.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat bankovním obchodům, obchodům s cennými papíry a obchodům s pojistnými produkty. Tyto obchody jsou realizovány v režimu norem soukromého práva, avšak v některých ohledech jsou jako finanční skutečnosti rozhodné pro práva a povinnosti v rámci finančně právních vztahů. Jedná se zejména o dopady daňové, dále o plnění povinností v rámci devizově právní reglementace, plnění povinností co do ochrany měny a ekonomiky vůbec (některá opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti) atd. Primární je vztah klient na jedné straně a na druhé straně banka, burza, investiční fond, pojišťovna nebo jiná obdobná osoba, který vzniká a realizuje se v souladu s příslušnými soukromoprávními normami. Na tento vztah pak navazuje vztah finančně právní, resp. je tímto vztahem nějakým způsobem poznamenán. V jiné rovině pak působení oněch finančních institucí je předmětem zájmu dozoru, dohledu, České národní banky, ministerstva financí nebo případně jiného správního úřadu, a tak se dostáváme do roviny nefiskálních finančně právních vztahů (srovnej např. bankovní dohled podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, v platném znění, a zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, v platném znění).

Žádné komentáře:

Okomentovat