Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27. Magna Charta Libertatum - Úvod před „Magna Charta“

Ø anglický vývoj – k izolovanosti přispěla ostrovní poloha. Hlavní role - tradice, konzervatismus. Právo existuje v kontinuitě. Právní historie a právo je velmi úzce provázáno.

Ø kmeny Anglů, Sasů a Jutů – první rané státní uskupení. Čelí vpádů dánských a norských Vikingů, odvádějí jim daň za mír. Politika úspěšná až do 11. století.

Ø 1066 – anglosaský král neuspěl v boji na dvou frontách – byl poražen Normany - vpád Normanů – Vilém dobyvatel. Začínají se psát nové dějiny. Rozdíl mezi bohatým a chudým je zároveň národnostní. Anglosasové jsou podřízení Normanům. Vilém zkonfiskoval anglosaskou půdu a rozdělil ji mezi Normany. Platí zásada: vazal mého vazala je mým vazalem. Významný dokument – 1086 – Kniha posledního soudu – účelem knihy bylo sčítání lidu a vlastnictví, Normané se snažili zjistit berní schopnost země a přehled rozdělení pozemkového vlastnictví. St. Orgány: začíná se vytvářet královská rada – má svou širší i užší podobu. Širší: velká rada – sněm největších vazalů krále (světských i duchovních), užší: zárodky vlády, úřad lorda komořího, vytváří se orgán - komora šachové desky – orgán jednak finanční a jednak soudní, úřad lorda kancléře – ochránce královské pečeti – dbal na to, aby listiny z královské kanceláře byly v souladu se zájmy panovníka. Místní správa – úřady šerifů – jmenováni z řad rytířů – náleží jim vybírání daní a pravomoc policejní a soudní.

Ø důležitá je vláda Jindřicha II – 2. polovina 12. století – provádí některé reformy – reforma vojenská - zavádí možnost výkupu z vojenské služby platbou tzv. štítového, díky tomu má finance, aby zavedl žoldnéřské vojsko

Žádné komentáře:

Okomentovat