Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásady reparace

- musí být úplná – musí obnovit status quo antes delictum (obnovit stav před činem

- pokud možno, musí se reparací odstranit všechny důsledky a obnovit stav, který by pravděpodobně existoval, pokud by k tomu činu nedošlo – tedy úhrada nejen škody, ale i ušlého zisku

Není žádný rozdíl v otm, zda byl porušen závazek z dispozitivního (obeceného) MP, anebo ze smluvního. V každém případě bude reparační závazek stejný a vždycky bude odpovídat stát, který způsobil škodu.

V případě porušení kogentních norem obecného MP – utrpí újmu nejen poškozený stát, ale všechny státy mezinárodního společenství. Obsah i rozsah újmy se liší u jednotlivých států.

Formy reparace

restitucezákladní forma reparace a spočívá v obnovení stavu, který existoval před protiprávním činem (vrácení území, propuštění rukojmích, vrácení majetku, změna právního řádu – např. zrušení vnitrostátního předpisu, který je v rozporu s mez. právem a porušuje zájmy nějakého 3. státu)

pokud není restituce možná (sestřelené letadlo), nebo není dostačující (propuštění rukojmí), pak nastupuje další forma:

kompenzacenejčastější forma reparace, jedná se o reparaci v penězích; umožňuje nejen náhradu škody, lae i ušlého zisku

satisfakce – pokud se jedná o újmu nikoliv materiální, ale morální povahy, kterou utrpí stát. Újma není finančně vyjádřitelná. Stát stíhá osoby, které spáchaly zločiny podle mez. práva.

Odpovědnost vzniká v okamžiku porušení závazku (nikoliv vzniku škody).

Žádné komentáře:

Okomentovat