Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

33. Dekreta Břetislavova

Břetislav I. (1034 – 1055),

· byl nazýván českým Achilem a jako Vilém Dobyvatel byl i on bastard (nemanželské dítě),

· jeho otcem byl Oldřich (1002 – 1034) a matka Božena (pověst o Oldřichovi a Boženě – místo potkání lounsko obec Peruc, je tam Oldřichův dub a Boženina studánka, pověst o Břetislavovi a Jitce – unesl ji ze Svinibrodského kláštera, nebyla to žena z lidu, nýbrž německá šlechtična).

· Za Oldřichovi vlády byla připojena k přemyslovskému státu také Morava, přesné datum není známo (pravděpodobně někdy ve 20tých letech protože v roce 1030 je už spolehlivě přivtělena k Oldřichovým državám, ale zda ji dobyl Oldřich či Břetislav není jisté – důležité si uvědomit, že ještě ani v tomto období nejsou dochovány prameny ke všem událostem a ty které jsou, nemusí být vždy věrohodné).

· Než nastoupil Břetislav na trůn spravuje Moravu jako údělný kníže. V této době vznikají samostatné státy, Čechy, Polsko, Uhry, Arabové pokládají základy k optice a svět přechází na arabské číslice a také k nám (do Evropy) konečně začíná pronikat východní zázrak papír.

· Vzhledem k událostem v okolních státech, kde měli svých problému až dost, byl Břetislav na trůn zvolen z čistě české iniciativy a nemusel za to v cizině nic slibovat ani platit

· . 1039 vtrhl do Polska – plenilo se ale pod Záminkou a s hlavním úkolem převést do Prahy ostatky sv. Vojtěcha (v Polském Hnězdně, kde byl Vojtěch pochován a i v Uhrách měli arcibiskupství, jen my si na něj museli počkat do 14.stol. kdy ho v Praze dal zřídit Karel IV.)

· Pak následovalo tažení Jindřicha III., německý císař, do Čech, které jsme na celé čáře vyhráli.

· O rok později se dostavila odveta, a Břetislav se musel stáhnout do Prahy a připravit se na obléhání (1041).

· Břetislav byl zrazen a musel žádat o mír. Pak vládl jako schopný politik a spojenec císaře, než zemřel formuloval stařešinský řád, který zaručoval trůn vždy nejstaršímu přemyslovci a svým pěti synům (měl tolik potomků, proto stařešinský řád) předal zemi uspořádanou s hranicemi jako máme přibližně i dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat