Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subjekty mezinárodního práva

stát – územně-politická jednotka, státy jsou si fakticky nerovné (z hlediska území, obyvatelstva, potenciálu…), ale na svém území výlučně ovládá území i obyvatelstvo

Tato moc, kterou stát uskutečňuje se nazývá státní moc – tedy suverenita – její atributy: moc ve státě nejvyšší, neexistuje jiná konkurenční moc, nezávislá moc od mocí jiných států, není pouze skutečností faktickou, ale skutečností právní = je chráněna vnitrostátním právem.

Mezinárodněprávní suverenita je pouze státní suverenita chráněná mezinárodním právem – pouze ta suverenita, která je předmětem úpravy MP. Je dána obecně platnou normativitou MP.

Tato přikazuje:

  1. respektovat omezení, která MP stanoví pro uplatňování suverenity,
  2. nezasahovat do vnitřních věcí jiných států

Vnější sféra suverenity každého státu, MP do této sféry moc nezasahuje. Respektuje volnost států ve vnitřních věcech. V této sféře stanovuje omezení a zákazy velmi výjimečně – jedná se o tzv. kogentní zákazy.

Partikulární MP = toto právo stanovuje zákazů více na základě tzv. unifikačních a harmonizačních úmluv. Zavazuje pouze ty, kdo se podílejí na vzniku, či přistoupí (např. členství v EU)

Žádné komentáře:

Okomentovat