Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Každá diplomatická mise má svůj diplomatický a administrativní personál

. Diplomatický personál je složen z vedoucího (dle viz výše), pak je členem rada, tajemníci (atašé) – obchodní, vojenský, kulturní (odborný přidělenec); administrativní personál a technický personál (všechny osoby, které zajišťují chod mise). Složení dipl. mise určuje vysílající stát, pouze u vedoucího dipl. mise je potřeba souhlas přijímajícího státu. Stejně platí o osobu atašé, pokud se jedná o vojenského nebo leteckého. U jiných osob a atašé není zapotřebí souhlas přijímajícího státu. I v tomto případě má přijímající stát možnost se bránit – prohlásí osobu za nežádoucí (persona non grata); počet členů dipl. mise je otázkou dohody mezi státy; pokud neobsahuje dohoda toto ustanovení, pak se otázka řeší dle hledisek rozumnosti a obvyklosti;

prohlásit osobu za nežádoucí může přijímající stát učinit bez důvodu; musí informovat vysílající stát, ten toho kulicha odvolá a on rychle vycestuje. Pokud tak neučiní, pak přijímací stát určí lhůtu, dokdy má zmizet.

Zásadní důvody pro prohlášení persona non grata

- páchání trestné činnosti

- páchání úmyslných nepřátelských činů proti bezpečnosti státu

- retorze (odvetný krok)

Vysílající stát může stáhnout členy dipl. mise kdykoliv, odvolání může být motivováno různými důvody – nevlídným aktem, vždy v oblasti retorze, většinou na to reaguje druhá země stejně a pak to může vést k přerušení dipl. styků mezi státy.

K tomu docházelo mnohokrát, došlo i k obnovení většinou (politické neshody)

Žádné komentáře:

Okomentovat