Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Další dispozitivní pravidla

- kogentní – vyskytují se zřídka, existencí ius cogents potvrzuje vídeňská úmluva o smlouvním právu z r. 1969 v čl. 53. Podle této úmluvy je pro účely pro této úmluvy imperativní normou obecného mezinárodního práva norma přijatá a uznaná mezinárodním společenstvím států jako celkem za normu, od níž není dovoleno se odchýlit, a která může být změněna pouze novou normou obecného MP stejné povahy. Ius cogent je norma, od níž není možno se odchýlit. Není možno derogovat platnost ani působnost. K její derogaci může dojít pouze přijetím nové normy stejné povahy – tedy opět kogentní normy. Je jich málo. Výčet těchto norem neexistuje, ale komise OSN pro MP vydala polooficiální dokument, který definuje kogentní normy dnešního MP:

o zákaz uchylování se k síle

o zákaz udržování kolonialismu

o zákaz v závažném a širokém měřítku prováděné porušování obecným MP chráněných lidských práv (genocida, otroctví, mučení, rasová diskriminace, apartheid)

o zákaz značného znečišťování živ. prostředí

- z těchto kogentních norem se běžně respektuje zákaz udržování kolonialismu, pokud se týče struktury právních následků porušování těchto norem, pak tato struktura existuje pouze k zákazu uchylování se k síle.

- Jako neustálený se ukázal zákaz značného znečišťování živ. prostředí – státy ještě nejsou připraveny přijmout tuto normu jako normu kogentní, ani havárie v Černobylu nebyla považována za porušení tohoto zákazu.

- do popředí se dere zákaz porušování mez. uznávaných lidských práv

Žádné komentáře:

Okomentovat