Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postup sukcese ve vztahu ke smlouvám

Ve chvíli vzniku státu je zapotřebí, aby oficiálně provedl určité prohlášení o sukcesi.

Tímto prohlášením musí nově vzniklý stát ujistit smluvní strany, že dojde k aplikaci obecně platných pravidel týkajících se sukcese. Obě úmluvy obsahují dispozitivní pravidla – od kterých se lze odchýlit jednáním inter partes (mezi stranami).

Vídeňská ú. o s. s. ve vztahu ke smlouvám neumožňuje derogaci (zrušení) práv a povinností.

Je tedy zapotřebí převzít práva a povinnosti zanikajícího státu. Tyto normy jsou však jen dispozitivní, nikoliv kogentní, proto existuje možnost, že nově vzniklý stát je na sebe vezme. Z toho důvodu je důležité prohlášení, že bude nový stát respektovat pravidla.

Toto prohlášení je považováno za ofertu – nabídku a je zapotřebí, aby ji ostatní státy přijaly. Je pravidlem, že pouhým zrodem nového území a nového územního nástupce nepřechází na něj ze zákona (ipso iure) všechna práva a závazky zaniklého státu.

Univerzální sukcese je vyloučená.

Proto je zapotřebí uskutečnit všechny kroky k tzv. singulární sukcesi – přijmout jednotlivými prohlášeními, dohodami apod. Do režimu smluv dle této úmluvy se řadí všechny smlouvy, které byly uzavřené v písemné formě vč, kodifikačních úmluv atd.

Neřadí se tam tzv. tacitní úmluvy. To jsou úmluvy uzavřené konkludentním jednáním (uzavřené „mlčky“ – jeden stát se určitým chová, jedná vůči druhém a toto se považuje za nabídku, pokud se druhý chová stejným způsobem, považuje se to za přijetí nabídky).

Vzhledem k tomu, že je dána volnost novému státu naložit se smlouvami bývalými dle jeho vůle, je třeba do těchto vztahů vstoupit. Pokud se jedná o bilaterální smlouvy, tam se na základě oferty a její akceptace se uzavírají nově. U smluv se uzavírá tzv. nástupnická dohoda.

Pokud se jedná o mnohostranné smlouvy, zejména o ty uzavřené na půdě mezinárodních organizací, je nepředstavitelné, aby nový stát vyzval všechny k potvrzení zájmu. V těchto případech stačí pouhá notifikace depozitáři, zpravidla se jedná o generálního tajemníka OSN – tady není potřeba souhlasu všech stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat