Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FINANČNÍ SPROSTREDKOVATELIA

FINANČNÍ SPROSTREDKOVATELIA

Pomocou finančných sprostredkovateľov sa realizuje nepriame financovanie. Môžu nimi byť:
- depozitné inštitúcie – komerčné banky, sporiteľne, úverové družstvá, rôzne sporiteľné a úverové združenia, fondy peňažného trhu. Vytvára sa špecializované investičné bankovníctvo, ktoré poskytuje špecializované služby.
- ostatní finanční sprostredkovatelia – finančné spoločnosti, vládne úverové agentúry
- zmluvné inštitúcie – poisťovne, penzijné fondy – označujú sa za žralokov finančných trhov. Disponujú hlavne dlhodobými zdrojmi, ktoré využívajú na domácich i zahraničných trhoch. Penzijné fondy sú subjekty, ktoré vytvárajú pre svojich účastníkov na základe ich poistenia kapitalizovaný dôchodok.
- investičné inštitúcie – investičné spoločnosti, investičné trusty s nehnuteľnosťami.

Finanční sprostredkovatelia dnes predstavujú dve veľké skupiny a to:
1. banky (bankoví sprostredkovatelia) – svoju činnosť realizujú len na základe licencie, ktorú im udeľuje národná banka a podliehajú tiež bankovej kontrole a regulácii
2. nebankové finančné inštitúcie – nemusia mať bankovú licenciu, nevzťahuje sa na nich banková kontrola a regulácia. Majú oveľa liberálnejšie podmienky, preto sa snažia často hľadať medzery v zákonoch, tiež robia rôzne špekulácie vo svojej činnosti (zatiaľ podliehajú kontrole Úradu pre finančný trh, ktorého pôsobnosť má prejsť pod správu NBS)

Funkcie finančných sprostredkovateľov:
1. majú transformovať peniaze na kapitál – rozlišujem pritom 3 dimenzie:
- vecná – sprostredkovatelia získavajú prostriedky často od malých vkladateľov a vytvárajú z nich veľké balíky úverov, ktoré zasa poskytujú pre firmy. Alebo naopak.
- časová – dokážu zosúladiť zdroje s ich použitím
- priestorová – dokážu získať zdroje v iných teritóriách ako ich umiestňujú
2. výrazne prispievajú k znižovaniu transakčných nákladov – preto, že to vykonávajú vo veľkých objemoch a že to uskutočňujú špecializované tímy
3. monitorovanie bonity dlžníkov – pre svojich klientov – investorov uskutočňujú informačný servis
4. zabezpečujú racionalizáciu platobného styku – majú najmodernejšiu techniku, ktorou rýchlo a bezpečne realizujú rôzne platobné transakcie.

Žádné komentáře:

Okomentovat