Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obchodný úver

Obchodný úver
Patrí medzi najstaršie formy úverovania a vyplýva zo vzájomne a logicky nadväzujúcich vzťahov medzi dodávateľom a odberateľom. Možno ho charakterizovať tým, že odberateľ neplatí svoje záväzky promptne ale až po určitej dobe. Je poskytovaný na dobu od dodávky tovaru až po zaplatenie vo forme tovarov, výrobkov alebo služieb. Odberateľ platí v peniazoch a úverovú zmluvu nahrádza faktúra. Pri tomto úvere sa stretávame s rôznymi spôsobmi zabezpečenia úveru, na základe ktorých možno rozlíšiť tri základné typy obchodného úveru:
- ak má odberateľ u svojho dodávateľa otvorený účet a v rámci tohto účtu je mu dovolené úver čerpať;
- ak medzi dvoma obchodnými partnermi existuje značný dôveryhodný vzťah, je táto forma obchodného úveru pre nich nanajvýš vhodná;
- ak žiada dodávateľ odberateľa o vystavenie dlžobného úpisu. V danom prípade sa mení obchodný úver na úver zmenkový. Čo sa týka ceny úveru, ide o úročenie, kedy úroky sú zahrnuté v cene tovaru, pričom dodávateľ môže poskytnúť zľavu odberateľovi ak zaplatí skôr.

Preddavky
Preddavky predstavujú v podmienkach podnikania bežne používaný cudzí finančný zdroj. Vznikajú pred začatím výrobného procesu, alebo v priebehu prác na dodávke a sú výsledkom dohody medzi partnermi, pričom ich poskytuje odberateľ dodávateľovi. Následne dodávateľ získava bezúročné prostriedky, ktoré majú za dôsledok zlepšenie jeho likvidity.

Žádné komentáře:

Okomentovat