Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pasívne a aktívne bankové operácie

11.2 Pasívne a aktívne bankové operácie
Obchodné (komerčné) banky sú finančné inštitúcie, ktoré na základe zakladacej listiny majú povolenie prijímať depozity, vklady a poskytovať úvery. Ich činnosť podlieha regulácii zo strany štátnych inštitúcií zvlášť zo strany NBS. Uskutočňujú mnoho bankových operácií:
 AKTÍVNU (poskytovanie úverov);
 PASÍVNU (prijímanie vkladov), ale aj sprostredkovateľskú úlohu (prevody depozitných peňazí a rôzne služby trhovým subjektom)-

AKTÍVNE BANKOVÉ OPERÁCIE – poskytovanie úverov, cena za úver je úrok

PASÍVNE BANKOVÉ OPERÁCIE – (tvorba vkladov) umožňuje vytvárať bankové finančné prostriedky ako dlhodobý zdroj pôžičiek a úverovania. Vkladovým spôsobom sa hromadia v banke prostriedky, čím sa hromadí rozsiahly bankový fond.
V jednotlivých fázach kolobehu fondov vznikajú dočasne voľné peňažné prostriedky, ktoré mobilizujú a sústreďujú voľné peňažné prostriedky, ktoré mobilizujú a sústreďujú bankové inštitúcie.

Vznik dočasne voľných peň. prostriedkov:
• mzdy pracovníkov,
• tržby za realizovanú produkciu na vkladových účtoch,
• tvorba amortizačného fondu v podnikoch,
• rezervy a aktívne saldo štátneho rozpočtu,
• úspory obyvateľstva,
• výhry v lotériách, peňažné dedičstvá.

Pravidlom banky je udržať aktíva nad pasívami, t.j. zdravú mieru likvidity. Cena, ktorú platia banky za vkladové zdroje je ÚROK. ÚROK závisí od objemu vkladu, dĺžky uloženia vkladu, od situácie na trhu ponuky peňazí.

Pasívne operácie zahŕňajú tiež EMISIU AKCIÍ a OBLIGÁCIÍ = CP

11.3 Ostatné aktivity komerčných bánk

Žádné komentáře:

Okomentovat