Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tuzemský platobný styk

Tuzemský platobný styk (domáci alebo korunový platobný styk) - je realizovaný medzi bankami jedného štátu (vrátane pobočiek zahranič¬ných bánk).

Zahraničný platobný styk - realizujú klienti bánk a banky rôznych štá¬tov.

Medzibankový platobný styk - je uskutočňovaný medzi klientmi dvoch rôznych peňažných ústavov. Banky používajú rôzne druhy softvérov, ktoré spravidla nie sú navzájom kompatibilné, a preto je nevyhnutné dodržiavať isté pravidlá, ktoré umožňujú zasielanie a zúčtovanie platieb z jednej banky do druhej.
Medzibankový platobný styk sa v rámci SR realizuje výhradne pros¬tredníctvom clearingového centra, ktorým je Bankové zúčtovacie cen¬trum Slovenska, a.s.

Vnútrobankový platobný styk - predstavuje v podstate zúčtovanie medzi centrálou banky a jej pobočkami. Jeho budovanie je internou zá¬ležitosťou každej banky. Národná banka Slovenska do organizácie vnú¬torného systému zúčtovania bezhotovostných prevodov banky nezasa¬huje.

REALIZÁCIA PLATOBNÉHO STYKU
Existencia kvalitného systému platobného styku a jeho zúčtovanie je jed¬ným zo základných predpokladov úspešného fungovania peňažného ústa¬vu.

Druhy účtov
Vo všeobecnosti definujeme účet ako technickú pomôcku banky na zobrazenie stavu cudzích zdrojov alebo na zachytenie príjmov a výdavkov klienta.

Účty, na ktorých dochádza k bezhotovostným platobným operáciám, majú rôzny charakter.
 Bežný základný účet – charakteristickým znakom je dodržiavanie kre¬ditného, zmluvne dohodnutého zostatku peňažných prostriedkov;
 Kontokorentný účet – zriaďujú sa pre osvedčených klientov s potrebnou garanciou krytia debetného zos¬tatku. Pri čerpaní v debetnom pásme nahra¬dzujú funkciu revolvingového úveru;
 Vkladový účet – dlhodobé sporenie, nie je na ňom vykonávaný bežný platobný styk;
 Osobný účet – široká škála použitia (nie je možné ho použiť na podnikateľské účely);
 Úverový účet – je určený pre poskytovanie pôžičky alebo úveru klientovi, je upravený príslušnou zmluvou;
 …

Žádné komentáře:

Okomentovat