Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastnú emisiu môže emitent realizovať dvojakým spôsobom

- vlastnú emisiu môže emitent realizovať dvojakým spôsobom:
1. verejnou ponukou predaja akcií (fixná cena, tender, aukcia)
2. neverejným predajom akcií
Verejná ponuka:
- emitent využíva služby sprostredkovateľov – finančné inštitúcie, ktoré často odkupujú značnú časť emisie do vlastných portfólií, majú tak aj nižšie transakčné náklady ako by mal emitent pri tejto emisii, pretože sa špecializujú na túto činnosť. Emitent sa zaplatením sprostredkovateľskej prémie zbavuje rizika, že emisia nebude umiestnená na trhu.
- pri verejnej ponuke môže emitent alebo sprostredkovateľ predávať akcie za fixnú cenu – môže tak ale svoje akcie podhodnotiť alebo nadhodnotiť
- menšie riziko je pri umiestnení akcií formou tendru – predstavuje verejnú súťaž, je tu stanovená minimálna cena, bázická cena, pri ktorej je ešte možné objednávať si akcie a investori sú vyzvaní k tomu, aby ponúkali vyššie ceny. Ak je nedostatočný dopyt, prebytok akcií sa predáva za bázickú cenu. Používa sa zriedka.
- forma aukcie – klasickým spôsobom sa vydražujú akcie v prospech toho, kto ponúkne vyššiu cenu
Neverejný predaj:
- emitent získava vopred potenciálneho investora, s ktorým dohodne všetky podmienky vrátane objemu a ceny akcií, nevyžaduje ručiteľov, má nižšie transakčné náklady, vzniká tu ale nebezpečenstvo veľkých strát, pretože len ťažko sa dá odhadnúť vzťah ponuky a dopytu (čiže sa ťažšie určuje cena akcie)

Žádné komentáře:

Okomentovat