Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OTÁZKY A PROBLÉMY

OTÁZKY A PROBLÉMY:
1. Aké sú základné zložky finančného systému?
2. Charakterizujte finančný trh a opíšte výhody priameho i nepriameho financovania?
3. Akú úlohu hrajú banky na finančnom trhu a z akých dôvodov sa vyčlenilo investičné bankovníctvo ako samostatná banková činnosť?
Komerčné banky sú aj v súčasnosti najdôležitejšími sprostredkovateľmi na finančnom trhu. Ich hlavnou úlohou je na jednej strane zhromažďovať voľné finančné prostriedky a na druhej strane ich poskytovať vo forme úverov. Vo svojom vývoji banky začali tiež vytvárať rôzne investičné nástroje vrátane poskytovania služieb, ktoré súvisia s nákupom a predajom týchto nástrojov. Vytvára sa tak špecializované investičné bankovníctvo, ktoré poskytuje rôzne špecializované služby. Investičné bankovníctvo zahŕňa všetky obchody s CP, s finančnými derivátmi a s ostatnými nástrojmi, s ktorými sa obchoduje v rámci finančných trhov.
4. Ktoré sú najdôležitejšie funkcie finančného systému?
5. Aké kritériá sa uplatňujú pri členení finančných trhov, aké je najbežnejšie členenie?
6. Vysvetlite, čo rozumiete pod liberalizáciou finančných trhov?
Podstatný liberalizmus na súčasných finančných trhoch vytvoril vhodné podmienky pre inváziu predovšetkým rôznych investičných spoločností a penzijných fondov, ktoré dosť veľkú časť svojich aktív umiestňujú práve v zahraničí. Tieto inštitúcie sa tak stali vážnymi konkurentmi bánk na finančnom trhu a dokonca ich aj z niektorých pozícií úplne vytláčajú.

Žádné komentáře:

Okomentovat