Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Leasing

Leasing
Leasig je formou financovania investičných inovácií z cudzích zdrojov. Ak má podnik dobrú pozíciu, ktorá mu zaručí odbyt tovarov, vyrobených novou technológiou, leasing umožňuje aby podnikateľský subjekt zahájil inovačný proces bez počiatočného hotovostného kapitálu, pričom úver bude postupne splácaný z inkasa za realizovaný predaj.
Leasing je treba chápať ako určitú ekonomickú kategóriu, ktorá je založená na ekonomickej podstate, ktorá investorovi umožňuje cudzí disponibilný kapitál využiť k efektívnej aplikácii poznatkov vedy a techniky do praxe, resp. k zvýšeniu ekonomickej efektívnosti základných fondov. Z iného pohľadu je leasing jedným z prostriedkov, ktorý zaručí spoločnosti obrat kapitálu.
V súčasnosti sa využívajú dva typy leasingových zmlúv:
- leasing finančný,
- leasing prevádzkový,


Finančný leasing
Predstavuje formu nájomného vzťahu medzi nájomcom a prenajímateľom, ktorý je založený na dlhodobom prenájme, pri ktorom prevádza vlastník zariadenia na užívateľa všetky riziká a výnosy spojené s vlastníctvom daného majetku. Počas priebehu nájomného vzťahu by mal prenajímateľovi nájomca uhradiť prostredníctvom splátok obstarávacie náklady predmetu, úrokové náklady z finančnej transakcie a príslušnú ziskovú maržu.
Finančný leasing je založený buď na zmluve trojstrannej, alebo je ho možné rozložiť na zmluvu kúpnu a nájomnú. Jedná sa o vzťah právny medzi dodávateľom, prenajímateľom a nájomcom.

Prevádzkový leasing
Možno ho charakterizovať ako krátkodobý prenájom rôznych špecifických druhov strojov, počítačov, dopravných prostriedkov a pod., pričom nedochádza k úplnej amortizácií týchto zariadení.

Stále pasíva
Predstavujú zdroje financovania, ktoré sa v podniku uvoľňujú dočasne ale v rámci celého reprodukčného cyklu majú trvalý charakter. Vznikajú v dôsledku rôznych právnych úprav a predstavujú záväzky voči zamestnancom. Sú to vlastne bezúročné zdroje.

Emitovanie cenných papierov
Jednou z možností ako môže podnik kryť svoju potrebu finančných zdrojov je emitovanie CP. Cenné papiere možno rozdeliť v závislosti od toho, či emitent emisiou kryje vlastné krátkodobé alebo dlhodobé finančné potreby na:
- cenné papiere kapitálového trhu,
- cenné papiere peňažného trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat