Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úvery

Lombardný úver
Je to krátkodobý úver na zálohu hnuteľných vecí, najmä cenných papierov, drahých kovov alebo určitých druhov tovarov.

Zmenkový úver
Pri zmenkovom úvere má rozhodujúci význam zmenka. Zmenka podlieha pravidlám zmenkového a šekového pravidla, pričom ju môžeme definovať ako cenný papier, v ktorom sa vystaviteľ zmenky zaviaže písomnou formou, že zaplatí alebo dá príkaz tretej osobe, aby určitú sumu zaplatila v určitej dobe a na určitom mieste. V závislosti od spôsobu a využitia zmeniek sa rozlišujú nasledovné druhy zmenkových úverov:
• zmenkový eskontný úver – hlavný princíp úveru spočíva v tom, že banka od zákazníka odkupuje krátkodobé cenné papiere pred dňom ich splatnosti. Väčšinou sa jedná o nákup zmeniek alebo eskont faktúr, kupónov a iných krátkodobých cenných papierov. Výnosy banky z týchto obchodov je úrok /diskont/, ktorý si zráža z hodnoty, na ktorú príslušný cenný papier znie.
• negociačný úver – predstavuje modifikáciu eskontného úveru pre zahraničný obchod. Špeciálna listina, ktorá sa pri úvere využíva, nazýva sa poverovací list.
• akceptačný úver – podstata je založená na získaní lepšie obchodovateľnej zmenky spôsobom, že ju niekto dôveryhodnejší akceptuje. Za túto službu si daný subjekt /banka/ zráža z hodnoty zmenky úrok /diskont/.
• rambourský úver – je modifikáciou akceptačného úveru pre zahraničný obchod.
Kontokorentný úver
Podstata spočíva v tom, že podnik disponuje zvláštnou formou bežného účtu, tzv. kontokorentom. V prípade, že si podnik vyberie z účtu viac prostriedkov ako je jeho zostatok na účte, dostane sa do debetu. Následne z prečerpanej sumy musí banke platiť úroky. Poznáme dve formy tohoto úveru:
• debetnokontokorentný – banka za predpokladu, že podnik predchádzajúci úver splatil a určitú dobu vykazoval na účte kreditný zostatok stanoví úverový rámec.
• kontokorentný – jeho podstatou je, že klient môže byť počas celého roka v debete, pričom úver musí splatiť do konca roka. Jeho výhodou je možnosť čerpania prostriedkov vždy, keď vznikne klientovi úverová potreba a úroky platí len za úver, ktorý bol skutočne použitý.

Žádné komentáře:

Okomentovat