Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úvery

Ručiteľské úvery
Vo väčšine prípadov sa tento úver poskytuje len klientom, u ktorých je veľmi malé riziko, že sa dostanú do finančnej tiesne. Jeho podstata je založená na tom, že sa banka za svojho klienta zaručí uhradiť jeho záväzok v prípade dlžníkovej insolventnosti.

Preklenovací úver
Je používaný hlavne v agrorezorte a jeho cieľom je pomôcť preklenúť časové obdobie medzi aktuálnou potrebou finančných zdrojov a ich očakávanou tvorbou v neskoršom období.

Úver na pohľadávky od odberateľov
Ak podniku chýbajú prostriedky na uhradenie svojich záväzkov je nútený hľadať cestu na vysporiadanie sa s daným stavom. Ako jedna z možností je používaný úver na pohľadávky od odberateľov. Je možné ho využiť ak má podnik doposiaľ nesplatenú pohľadávku a nádej, že mu bude v dohľadnej dobe uhradená, je veľmi reálna. V danom prípade mu banka úver poskytuje až do výšky pohľadávky, aby mohol svoje záväzky zaplatiť. Ide o najčastejšiu formu úverovania.
U nás sa poskytovali tri druhy úverov na pohľadávky:
- úver na pohľadávky od odberateľov v tuzemsku,
- úver na pohľadávky v zahraničí,
- úver na pohľadávky po dobe splatnosti.

Úver na otvorenie akreditívu
Tento typ úveru je často využívaný ako forma platobného styku v zahraničnom obchode. Využíva sa ak dodávateľ nepozná svojich odberateľov a nemá v nich plnú dôveru. Vtedy dodávateľ oznámi svojmu partnerovi, že je mu ochotný tovar dodať za podmienky, že mu bude otvorený akreditív. Realizuje sa to nasledovne – odberateľ požiada svoju banku, aby zablokovala časť peňažných prostriedkov na jeho účte v prospech dodávateľa a zároveň mu to oznámila. S takto zablokovanými prostriedkami nemôže odberateľ po určitú dobu disponovať. Naproti tomu sú tieto prostriedky plne k dispozícii dodávateľovi, pokiaľ splní podmienky akreditívu.

Žádné komentáře:

Okomentovat