Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úloha a postavenie centrálnej banky

10. Úloha a postavenie centrálnej banky, nástroje jej pôso-benia.

10.1 Úloha a postavenie centrálnej banky
NBS je právnická osoba sa sídlo v BA, nezapisuje sa do registra. Je centrálnou bankou.
Zákon 566/92 Z.z. o NBS, určuje postavenie NBS, funkcie a úlohy.

Centrálna banka – predstavuje ústredný článok bankovej sústavy. Jej cieľom nie je maximalizovať zisk ani súťažiť s inými bankami o bežné každodenné podnikanie.

Úlohy NBS: Vo vzťahu k obchodným komerčným bankám je uskutočňovať finančné operácie. Neposkytuje úvery jednotlivým trhovým subjektom, ale priamo obchodným bankám. Komerčné banky si ukladajú v centrálnej banke svoje likvidné prostriedky, čím sa tvorí centrum peňažných rezerv ostatných bánk.

Hlavnou funkciou NBS je KONTROLOVAŤ MNOŽSTVO PEŇAZÍ (ponuku peňazí) s cieľom udržiavať rovnovážnu mieru inflácie spolu s optimálnym rastom produkcie a nízkou nezamestnanosťou. Právo centrálnej banky emitovať bankovky, v záujme účinnej kontroly množstva peňazí v obehu, koncentrácie zlatých rezerv.

NBS vedie účty, kde sa evidujú príjmy a výdaje štátneho rozpočtu, voľné rozpočtové prostriedky, zlaté a devízové rezervy štátu, medzinárodné záväzky a pohľadávky štátu.
Zachováva si relatívnu nezávislosť voči štátnym orgánom čím sa sleduje objektivita plnenia úlohy (stabilita meny, množstvo peňazí v obehu).

Centrálna banka má právo stanoviť minimálne rezervy ostatným bankám, ktoré bývajú prečerpávané ako vklady do centrálnej banky. Rezervy prečerpávané do centrálnej banky sú zhodnocované na základe diskontnej sadzby z vkladov.

NBS je emisná banka, samostatná ekonomická inštitúcia, nezávislá na výkonných orgánoch štátnej moci

Žádné komentáře:

Okomentovat