Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MENOVÁ SÚSTAVA

MENOVÁ SÚSTAVA sa chápe ako spôsob vydávania peňazí do obehu a ich sťahovania z obehu platný v určitej krajine. Z historického hľadiska sa rozlišujú 3 najdôležitejšie druhy menových sústav:
 Metalické (kovové) menové sústavy;
 Úverové menové sústavy (obeh bankoviek zameniteľných za menový kov);
 Papierové menové sústavy (obeh papierových peňazí).

1. Metalická, čiže kovová menová sústava je charakteristická tým, že v krajine obieha ako zákonné platidlo len kov vo forme kovových peňazí (drahé kovy). Pritom sa v každej metalickej sústave musí určiť:
 menový kov,
 peňažná jednotka,
 spôsob razenia mincí, ktorý predstavuje určitý systém, ktorým sa mince nielen razia, ale aj vydávajú do obehu.
Mince môžu byť:
- plnohodnotné,
- neplnohodnotné.
O plnohodnotné mince ide v takom prípade, ak hodnota drahého kovu, z ktorého je minca vyrobená, zodpovedá aj hodnota na minci vyrazenej.

Neplnohodnotné mince sú charakteristické tým, že ich reálna hodnota je nižšia ako hodnota, ktorá je na minci vyrazená.

2. Úverová menová sústava je založená na výlučnom alebo prevažujúcom obehu úverových peňazí – bankoviek. Bankovky sa dostávajú do obehu hlavne tak, že emisná banka reeskonduje obchodné zmenky. Obeh bankoviek nie je vlastne samostatnou menovou sústavou, ale pri ich obehu ide o sústavu odvodenú od metalistických menových sústav.

3. Menová sústava papierových peňazí
Ak sú základom obehu peňazí papierové peniaze, ktoré nie sú zameniteľné za zlato, ide o menovú sústavu papierových peňazí. V takejto menovej sústave môžu mať z právnej stránky papierové peniaze formu:
 štátoviek,
 nezameniteľných bankoviek,
 neplnohodnotných mincí.

V súčasnosti majú papierové peniaze väčšinou formu nezameniteľných bankoviek, ktoré vystupujú v obehu predovšetkým vo funkcii peňazí ako prostriedok výmeny. Pri obehu peňazí je dôležité, aby bola zabezpečená ich stabilná kúpna sila, a nie to aká je ich substancia z ktorej sú vyrobené.

Žádné komentáře:

Okomentovat