Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ÚČELOVÉ ÚVERY

Úver na trvalo sa obracajúce zásoby
Objektom úverovania je trvalá potreba zásob zaistená podľa finančného plánu organizácie. Celková výška úveru sa vypočíta ako rozdiel medzi plánovanou výškou trvale sa obracajúcich zásob a medzi ostatnými zdrojmi krytia na tieto zásoby.

Úver na náklady budúcich období
Pomocou tohto úveru sa financujú dlhodobé náklady a výdaje budúcich období. Pochopiteľne i vo fungujúcom trhovom prostredí sa poskytujú podobné druhy úverov i keď nie v takom rozsahu, ako u nás. Podobne ako vo všetkých predchádzajúcich prípadoch, bude záležať predovšetkým na bonite dlžníka, či banky budú ochotné i naďalej tento úver poskytovať.

Konsolidačný úver
V podstate sa jedná o komplexný úver, ktorý by mal vyviesť za stanovené časové obdobie daný podnik zo situácie tesne predchádzajúcej jeho bankrotu. Jednotlivé úvery úverových výpomocí poskytuje banka len veľmi nerada a konsolidačné úvery neposkytuje takmer vôbec. Pri poskytovaní úveru banka žiada ešte záruky alebo ručenie tretích osôb, pričom častá je i intervencia štátnych orgánov.

Hypotekárny úver
Hlavný princíp hypotekárnych úverov spočíva v poskytovaní úverov dlhodobého charakteru s dobou ich splácania v rozmedzí 20 až 30 rokov, pričom sú zabezpečené hypotékami. Vo svete patria všeobecne k najpopulárnejším službám finančných inštitúcií. Ku klasickým predmetom hypotekárneho úveru patrí poľnohospodárska pôda avšak v dnešnej dobe sa hypotekárne úvery najviac využívajú pri financovaní bytovej výstavby. Princípom je vlastné založenie nehnuteľného majetku, najčastejšie budov alebo pozemkov. Hypotekárne úvery sú tiež využívané pri financovaní priemyselnej podnikateľskej činnosti, na spotrebné a iné účely.

Úver na investičné potreby
Je to úver, ktorý podnikateľské subjekty využívajú na zabezpečenie resp. získanie základného majetku /strojov, zariadení, budov a stavieb/.

Žádné komentáře:

Okomentovat