Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

INOVÁCIE DC

INOVÁCIE DC
- DC s variabilnou úrokovou sadzbou (úroková sadzba sa prispôsobuje každých 30, 90, 180 dní – obdobie pohybu alebo rolovania)
- rolované DC (balík série 6 mesačných DC, výhodou je, že niektoré DC môžeme predať, ale do doby splatnosti odkúpiť späť, aby bol celý balík)
- eurodolárové certifikáty (denominované v USD mimo územia USA, sú s fixnou alebo variabilnou úrok. sadzbou, sú viazané na LIBOR, EURIBOR, úrok. výnos je vyšší, sú menej likvidné)
- obrie DC (veľké prevoditeľné, emitované sporiteľňami, fixná úrok. sadzba) – JUMBO DC
- americké DC (emitované zahraničnými bankami v USA, málo likvidné, rizikové)
- ázijskodolárové DC (fixná, variabilná úrok. sadzba viazaná na SIBOR – Singapur)
- DC viazaný na index akciového trhu (hybrid)
- depozitná zmenka (hybrid, kombinuje výhody)
- u nás ich nakupujú domácnosti, v zahraničí investori

KOMERČNÉ PAPIERE
- CP peňažného trhu, ktoré zatiaľ v sústave cenných papierov na Slovensku chýbajú
- sú to krátkodobé nezaistené dlžobné úpisy, emitované dobre známou spoločnosťou, ktorá je finančne silná a má vysokú triedu úveryschopnosti
- sú emitované na doručiteľa
- v USA jedným z najstarších nástrojov peňažného trhu
- sú väčšinou obchodovateľné iba na primárnom trhu (pravidelný sekundárny trh v USA neexistuje)
- rozoznávame:
1. priame – emitujú ich hlavne veľké finančné spoločnosti a bankové holdingové spoločnosti, ktoré si vypožičiavajú peniaze nepretržite a dávajú prednosť priamemu obchodovaniu s investormi. Spoločnosti majú špičkovú triedu úveryschopnosti a udržiavajú stále fungujúce vzťahy s poprednými inštitucionálnymi investormi. Priamo umiestňované CP musia byť predávané vo veľkých objemoch, aby boli pokryté vysoké náklady na distribúciu a marketing.
2. dílerské – emitujú ich díleri CP v zastúpení svojich zákazníkov. Sú známe pod názvom priemyselné CP, pretože sú emitované hlavne nefinančnými spoločnosťami

Doba splatnosti – sa pohybuje od 3 dní (tzv. víkendové papiere) do dvoch mesiacov, väčšina komerčných papierov má dobu splatnosti 60 dní alebo menej, priemerná doba splatnosti od 20 do 45 dní.
V USA majú zvyčajne splatnosť 270 dní, pretože podľa zákona o CP z roku 1933 každý CP predaný na americkom voľnom trhu s dobou splatností nad 270 dní musí byť zaregistrovaný pri Komisii pre CP a burzy.
Vo Veľkej Británii sa emitujú od roku 1986, doba ich splatnosti je od 1 dňa do 1 roka.

Žádné komentáře:

Okomentovat