Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FINANČNÝ SYSTÉM A JEHO FUNKCIE

FINANČNÝ SYSTÉM A JEHO FUNKCIE

Finančný systém má tieto zložky:
- finančné trhy – sú srdcom finančného systému
- finančné inštitúcie ako sprostredkovatelia
- finančné nástroje
- veritelia a dlžníci
- finančné transakcie

FINANČNÝ TRH
Finančný trh – je miestom, na ktorom sa stretáva ponuka voľných finančných prostriedkov v podobe úspor rôznych ekonomických subjektov a dopyt rôznych ekonomických subjektov po týchto prostriedkoch, ktoré sa využívajú ako investície. Jeho úlohou je teda presúvať finančné prostriedky od subjektov, ktoré ich majú prebytok, k subjektom s ich deficitom.
Fungovanie finančného trhu:
1. priame financovanie – od veriteľov k dlžníkom, vznikajú tu vysoké transakčné a informačné náklady. Dlžníci priamo od veriteľov získavajú prostriedky tým, že predávajú svoje cenné papiere, ktoré predstavujú veriteľov nárok (pohľadávku) na dlžníkov budúci dôchodok či aktíva (záväzok). Je to najjednoduchšia metóda pre finančné transakcie. Nevýhodou je, že dlžník aj veriteľ musia mať záujem o transakciu v ten istý čas a pri rovnakom množstve peňažných prostriedkov.
2. nepriame financovanie – od veriteľov k finančným sprostredkovateľom a od nich k dlžníkom. Sprostredkovatelia napomáhajú a zjednodušujú priame financovanie. Ich zámerom môžu byť aj rôzne špekulácie.

Veriteľmi na finančnom trhu môžu byť:
- domácnosti – sú najväčším veriteľom, ich voľné prostriedky nadobúdajú formu úspor (miera úspor SR: 1993,94 – 4 %, 1997,98 – 10 %)
- firmy
- vláda – môže ním byť, ak nevznikne prebytok bežných rozpočtových príjmov nad výdavkami
- cudzinci
Dlžníkom na finančnom trhu môžu byť:
- firmy – najväčší dlžníci
- vláda
- domácnosti
- cudzinci

reálne investície – prostriedky pre obstaranie investičných statkov, automobilov, domov, zariadení, občianskej vybavenosti
finančné investície – sú nimi všetky cenné papiere
Priamy dlžníci vydávajú tzv. primárne cenné papiere (CP), v ktorých sa zaväzujú voči sprostredkovateľom a sprostredkovatelia vydávajú sekundárne CP.

Žádné komentáře:

Okomentovat