Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12. Finanční účty a jejich členění

12. Finanční účty a jejich členění
Finanční majetek
Vymezení finančního majetku a vybraných finančních závazků:
Rozvaha
Aktiva Pasiva
I) Stálá aktiva
a) Dlouhodobý finanční majetek I. Vlastní zdroje
II. Oběžná aktiva
a) Finanční majetek krátkodobý II. Cizí zdroje
a) bankovní úvěry a výpomoci
III. Časové rozlišení III. Časové rozlišení
Dlouhodobý finanční majetek je ten, u něhož při pořízení má účetní jednotka záměr jej držet dobu delší než 12 po sobě jsoucích měsíců (déle než jeden rok), tzn. že předpokládá získávat z jeho dlouhodobého držení určité užitky, např. úroky, dividendy, ale také práva na ovládání, řízení, podílení se na likvidačním zůstatku apod. Mezi dlouhodobý finanční majetek patří cenné papíry a podíly, dlouhodobé půjčky a úvěry subjektům, se kterými je účetní jednotka majetkově propojena, vklady formou tichého společníka do jiné obchodní společnosti a dlouhodobě uložené vlastní peněžní prostředky na bankovních účtech.
Krátkodobý finanční majetek je ten, u něhož má účetní jednotka záměr jej držet, obchodovat s ním, využívat ho po dobu 1 roku a dobu kratší než 1 rok. Předpokládá tedy, že jí přinese užitky v podobě úroků a zisky z jeho prodeje. Jinak jej využívá k zajištění své činnosti, tzn.k úhradám , které jí vznikají, získává jej od svých obchodních partnerů výměnou (platbou) za produkty, které jim poskytuje.
Peněžní prostředky, kterými účetní jednotka disponuje, může mít v různých formách a v různých měnách. Peněžní prostředky jsou buď k dispozici v hotovosti - v pokladně účetní jednotky nebo na bankovních účtech. V rozvaze mohou být vykázány jako dlouhodobý nebo krátkodobý finanční majetek. Protože probíhají pohyby mezi jednotlivými účty, na nichž jsou peněžní prostředky zachyceny a lze o nich účtovat vždy pouze na základě účetního dokladu (bankovní výpisy, příjmové a výdajové pokladní doklady), používá se pro překlenutí doby doručení účetního dokladu účet představující peníze na cestě.
V případě, kdy účetní jednotka má nedostatek vlastních peněžních prostředků, může získat bankovní úvěr (krátkodobý, dlouhodobý, v různých měnách) nebo krátkodobou finanční výpomoc od jiné osoby než je banka. V takových případech se jedná o finanční závazek.
Ceniny jsou považovány za krátkodobý finanční majetek, který se vyznačuje vysokou likviditou, tj. rychlou přeměnou na peníze. Svojí povahou se blíží peněžním prostředkům, neboť v určitém slova smyslu CP nahrazují. Mezi ceniny patří poštovní známky, dálniční známky, kolky, telefonní karty, karty na odběr pohonných hmot, stravenky do provozoven veřejného stravování, předplacené jízdenky na hromadnou dopravu aj.
Cenné papíry a podíly mohou být součástí buď dlouhodobého nebo krátkodobého finančního majetku. Z hlediska formy mohou být vydány v podobě listinné nebo jako zaknihovaný cenný papír. Cenné papíry mohou mít podle svého obsahu a funkce charakter:
 Akcií, které jsou majetkovým CP, s nímž jsou spojena práva a povinnosti akcionáře jako společníka podílet se podle obchodního zákoníku a stanov společnosti na jejím řízení, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti, z hlediska účetní jednotky může akcie při dlouhodobém držení zaručovat podíl v ovládaných a řízených osobách (účetní jednotka uplatňuje při určitém zjednodušení v podstatě více než 40% vliv), podíl v účetních jednotkách pod podstatným vlivem (účetní jednotka uplatňuje v podstatě 20-40% vliv) nebo podíl minoritní (zjednodušeně do uplatňování 20% vlivu).

Žádné komentáře:

Okomentovat