Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.7 Závěr

6.7 Závěr

Rozpočty jsou primárním nástrojem kontroly režijních nákladů. V tržních podmínkách mají rozpočty a plány svá specifika. Manažeři v našich podnicích si je ne vždy uvědomují .
Jedná se tyto zvláštnosti:
1. Podnik užívá rozpočtů a plánů jako svůj vnitřní nástroj.
2. Rozpočty a plány se musí vázat na okolí podniku. Okolí podniku vymezuje základní omezení, jež musí podnik respektovat.
3. Obvykle hlavním omezením je trh a to jednak v sortimentu a jednak v cenách výrobků. Proto základem krátkodobých rozpočtů je plán prodeje od něhož se odvíjí ostatní rozpočty.
4. Při změně vnějších podmínek se musí pružně měnit rozpočty.
5. Rozpočty více respektují určitý přirozený časový horizont. Rámcový horizont je jeden rok. Mnohem více se využívá rozpočtů, které se odvíjejí od přirozeného výrobního nebo prodejního cyklu. Např. typické je to pro stavebnictví, zemědělství a další obory.
6. U krátkodobého rozpočtování se často a více využívá systému klouzavých rozpočtů
( Rolling Budget) . Jeho principem je podrobný rozpočet pro bezprostředně následující období a rámcový pro další období. Např. podrobný rozpočet pro běžný měsíc a rámcový pro další dva měsíce. Základní období v našem případě čtvrtletí se stále zachovává.
7. Rozpočtování vychází z předpokladu, že úkoly se mohou dostat do vzájemného rozporu, zejména mezi podnikem a středisky podniku, ale i mezi středisky navzájem. Vrcholové vedení má za povinnost tyto rozpory řešit a hledat optimální kombinace úkolů (cílů) a optimalizovat výsledný efekt. Za základní dlouhodobé kritérium se považuje míra zhodnocení

Žádné komentáře:

Okomentovat