Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje – (účet 012) – výsledky úspěšně dokončených prací, např. technologické postupy, projekty, receptury, pokud nejsou předmětem autorských, průmyslových aj.ocenitelných práv.
Předpokladem zařazení mezi dlouhodobý majetek na uvedený účet je, že uvedené výsledky jsou:
- nakoupeny samostatně (nejsou součástí dodávky dlouhodobého majetku a jeho ocenění)
- vytvořeny vlastní činností za účelem obchodování s nimi, resp. opakovaného prodeje.
Software – (účet 013) – musí být splněn předpoklad, že software je:
- koupen samostatně, tj. není součástí dodávky hardware a jeho ocenění
- vytvořen vlastní činností za účelem obchodování s ním

Dále mezi nehmotný dlouhodobý majetek patří:
Ocenitelná práva – (účet 014) – jedná se o technické poznatky (know-how), licence, předměty průmyslových práv a jiné výsledky duševní tvořivé činnosti, které jsou předmětem ocenitelných práv (vynálezy, průmyslové vzory, zlepšovací návrhy a ochranné známky).
Goodwill – (účet 015) – goodwill se vyčíslí jako rozdíl mezi cenou stanovenou na základě znaleckého ocenění nebo vycházející ze znaleckého ocenění na straně prodávajícího a souhrnem individuálně přeceněných složek koupeného podniku. Goodwil může být kladný nebo záporný, vykazuje se jako složka dlouhodobého nehmotného majetku bez ohledu na jeho výši.

Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek – (účet 019) - v kompetenci účetní jednotky je, aby si pro jakýkoliv druh dlouhodobého nehmotného majetku vytvořila samostatný syntetický účet.
Technické zhodnocení – pokud je technické zhodnocení vyšší než 40 000 Kč a představuje zlepšení parametrů původního nehmotného majetku.


Dlouhodobý hmotný majetek


Podstatou dlouhodobého hmotného majetku jsou v účetnictví věci movité, jejich soubory a nemovitosti, které účetní jednotka vlastní po dobu delší než jeden rok. U některých z nich je rozhodující výše jejich ocenění, ale finanční limit si určuje účetní jednotka sama.
Účetní osnova vymezila dvě účtové skupiny pro dlouhodobý hmotný majetek a to v závislosti, zda jde o majetek odpisovaný či neodpisovaný. U odpisovaného majetku se zohledňuje postupné snižování hodnoty majetku vlivem jeho používání i morálního zastarávání prostřednictvím odpisu části hodnoty tohoto majetku.

Druhy dlouhodobého hmotného majetku
Pozemky - (účet 031) - o pozemcích se účtuje v účtové skupině 03 bez ohledu na výši jejich ocenění. Patří mezi dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný, tj. nepřechází postupně jejich hodnota do vytvářených výkonů.
Stavby - (účet 021) - mezi stavby zahrnuté do účtové třídy 0, u nichž není rozhodující ani výše ocenění ani doba použitelnosti, patří:
a) stavby vymezené stavebním zákonem včetně budov, důlní díla a důlní stavby pod povrchem, vodní díla a další stavební díla např. pro vodovodní a kanalizační potřebu
b) otvírky nových lomů, pískoven a hlinišť
c) technické rekultivace
d) byty a nebytové prostory vymezené jako samostatné jednotky

Samostatné movité věci a soubory movitých věcí - (účet 022) - zařazují se sem zejména stroje, přístroje, zařízení, dopravní prostředky a inventář, je-li jejich doba používání delší než jeden rok. Pokud se týká výše ocenění, rozhoduje o nich účetní jednotka na základě významného limitu, který stanoví ve své vnitřní směrnici. Do této skupiny se zahrnují předměty z drahých kovů, a to bez ohledu na výši ocenění.

Samostatné movité věci a soubory movitých věcí, i když by splňovaly podmínku dlouhodobosti, avšak jejich ocenění by bylo nižší než limit stanovený účetní jednotkou, nepatří do dlouhodobého hmotného majetku, ale účetní jednotka o nich účtuje jako o zásobách.

Pěstitelské celky trvalých porostů - (účet 025) - pro vymezení pěstitelských celků jako trvalých porostů se požaduje, aby byly ovocné stromy nebo ovocné keře vysázené na souvislém pozemku o výměře nad 0,25 hektaru v hustotě nejméně 90 stromů nebo 1 000 keřů na 1 hektar. Do pěstitelských celků a trvalých porostů se zahrnuje i trvalý porost vinic a chmelnic (bez nosných konstrukcí, které představují stavbu). Podstatná je opět doba používání delší než jeden rok, cena rozhodující není.

Základní stádo a tažná zvířata - (účet 026) - při vymezování, která zvířata patří do dlouhodobého hmotného majetku a která do zásob, je rozhodující záměr, s jakým účetní jednotky zvířata chovají. Do stálých aktiv zahrnují právní předpisy plemenná zvířata kategorií skotu, koní, prasat, ovcí, koz a hus a dále na základě rozhodnutí účetní jednotky koně tažné, dostihové a sportovní, osly, muly a mezky, muflony, daňky, jeleny a pštrosy bez ohledu na výši ocenění.

Ostatní dlouhodobý majetek - (účet 029) - v předchozích položkách samostatně nevymezená složka dlouhodobého hmotného majetku se může zaúčtovat na tento syntetický účet.
Technické zhodnocení je vymezeno pro účely účetnictví podle zákonů daňových ve vazbě na stavební zákon. Představuje výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace majetku. Rozhodující je, že převýší tyto výdaje u jednotlivého majetku v úhrnu za rok částku 40 000 Kč.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat