Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oceňování dlouhodobého majetku

Oceňování dlouhodobého majetku
- pořizovací cena
- reprodukční pořizovací cena
- vlastní náklady
Pořizovací cenou se oceňuje nakoupený dlouhodobý hmotný majetek od externího dodavatele. Pořizovací cena zahrnuje vedle vlastní ceny pořízení majetku dále s pořízením související náklady např.: odměny za poradenské služby a zprostředkování, správní poplatky, předprojektové přípravné práce, úroky (související s pořizováním majetku), odvody za dočasné nebo trvalé odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě a poplatky za dočasné nebo trvalé odnětí lesní půdy, vyřazení stávajících staveb nebo jejich částí v důsledku nové výstavby, dopravné, clo.
Reprodukční pořizovací cena se použije k ocenění dlouhodobého hmotného majetku nabytého darováním, nově zjištěného a v účetnictví dosud nezachyceného, vkladu, vytvořeného vlastní činností, pokud je nižší než vynaložené vlastní náklady, příchovky zvířat, pokud nelze zjistit vlastní náklady.
Vlastními náklady se oceňuje dlouhodobý majetek vytvořený vlastní činností, pokud jsou náklady nižší než reprodukční pořizovací cena a příchovky zvířat.
Součástí ocenění dlouhodobého majetku nejsou náklady vynaložené na opravy a údržbu, kurzové rozdíly, smluvní pokuty a penále, úroky z prodlení, daň z převodu nemovitosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat