Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20. Základní kapitál, změny základního kapitálu

20. Základní kapitál, změny základního kapitálu
411-Základní kapitál
Na tomto účtu se zachycuje základní kapitál a jeho změny podle právní formy účetní jednotky. O zvýšení či snížení zapisovaného základního kapitálu se účtuje až na základě zápisu v obchodním rejstříku.
1. Akciová společnost
Zápis do obchodního rejstříku vyžaduje u akciové společnosti upsání celého základního kapitálu a splacení alespoň 30% základního kapitálu vytvořeného peněžitými vklady a splacení všech nepeněžitých vkladů před zápisem do obchodního rejstříku. Ostatní vklady jsou spláceny ve stanovených lhůtách. Po zápisu do obchodního rejstříku vystaví společnost upisovatelům zatímní listy (cenný papír), který nahrazuje akcie až do úplného splacení upsané hodnoty.
Zvýšení základního kapitálu z vlastních zdrojů společnosti
Zvýšení základního kapitálu z vlastních zdrojů může být provedeno na základě rozhodnutí valné hromady. Čistý zisk, který byl dosažen v předcházejícím účetním období, lze použít po povinném přídělu do zákonného rezervního fondu, popř. do dalších fondů vytvářených ze zisku, vyplacení dividend též ke zvýšení základního kapitálu.
Zvýšení se provede:
- vydáním nových akcií a jejich bezplatným rozdělením mezi akcionáře podle podílu jmenovitých hodnot jejich akcií nebo zvýšením jmenovité hodnoty dosavadních akcií (jejich výměnou), u zaknihovaných akcií se provede záznam o výši jmenovité hodnoty v zákonem stanovené evidenci.
Snížení základního kapitálu
Ke snížení základního kapitálu může dojít buď z nutnosti při dlouhodobé ztrátovosti společnosti, nebo na základě dobrovolného rozhodnutí valné hromady. Základní kapitál nemůže být snížen pod zákonem stanovenou minimální hranici.
Snížení základního kapitálu:
- snížením jmenovité hodnoty vydaných akcií
- vzetím akcií z oběhu na základě veřejného návrhu smlouvy o koupi akcií za účelem jejich vzetí z oběhu nebo o bezplatném vzetí akcií z oběhu
- upuštění od vydání nesplacených akcií
2. Společnost s ručením omezeným
Společnost vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku a od tohoto dne je společnost povinna vést účetnictví. Při zápisu do obchodního rejstříku musí být splaceno nejméně 30% na každý peněžitý vklad a celková hodnota splacených peněžitých i nepeněžitých vkladů musí činit alespoň 100 000 Kč. Při jednom zakladateli musí být ke dni zápisu do obchodního rejstříku splacen celý základní kapitál.
Základní kapitál lze zvýšit:
- dalšími peněžitými vklady nebo nepeněžitými vklady společníků
- z ostatních vlastních zdrojů, tj. z kapitálových fondů, z fondů tvořených ze zisku, z nerozděleného zisku minulých let a ze zisku.
Základní kapitál lze snížit:
- v důsledku ztrátovosti společnosti
- v důsledku vystoupení společníka ze společnosti
- při změně rozsahu podnikatelské činnosti
Individuální podnikatel
Podnikatel-fyzická osoba, který vede podvojné účetnictví, je označován jako individuální podnikatel, v účtové osnově účet 491- Individuální podnikatel. Na tomto účtu lze zaznamenávat všechny osobní vklady, včetně vkladu na začátku podnikání, výběrů individuálního podnikatele a přijatých darů.
Výše prvotního vkladu do podnikání se u individuálního podnikatele nezapisuje do obchodního rejstříku, nepředpokládá se tvorba fondů, o použití výsledku hospodaření rozhoduje podnikatel. Výsledek hospodaření individuálního podnikatele vstupuje do základu daně z příjmu fyzické osoby.
Příklad:
A.s.Tina, má k 1.2. tyto zůstatky na účtech:
211-Pokladna 10 000,- Kč
221-Bankovní účty 700 000,- Kč
411-Základní kapitál 1 000 000,- Kč
V měsíci únoru se uskutečnily následující účetní případy:
Účetní případ Text
Kč MD DAL
1. Valná hromada rozhodla o zvýšení základního kapitálu novým úpisem 1 000 ks akcií v nominální hodnotě 1000,-Kč za akcii 1 000 000
2. Všechny akcie byly prodány za částku 1 200 000 Kč 200 000
3. Podle výpisu z běžného účtu akcionáři na dodatečný úpis akcií splatili celou částku 1 200 000 Kč 1 200 000
4. Dne 28.2.2003 se uskutečnil zápis zvýšeného základního kapitálu do obchodního rejstříku 1 000 000

Žádné komentáře:

Okomentovat