Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krátkodobý finanční majetek

 Krátkodobým finančním majetkem se akcie stávají tehdy, jestliže s nimi účetní jednotka obchoduje, obchodování se uskutečňuje buď na organizovaném (veřejném) kapitálovém trhu nebo na neveřejném kapitálovém trhu, v účetnictví se pak tyto akcie označují „majetkové cenné papíry k obchodování“, tj. na veřejném trhu, a „realizované cenné papíry“. Do krátkodobého finančního majetku se zahrnují také vlastní akcie, které účetní jednotka z různých důvodů dočasně drží. Obdobně jako s akciemi se v účetnictví zachází s podíly v jiných obchodních společnostech než je akciová společnost (společnost s r.o.), ty však nejsou CP
 Zatímních listů – nahrazuje po určitou dobu upsané a nesplacené akcie jednoho druhu, vydávají se v případě, že upisovatel nesplatil celý emisní kurz upsané akcie před zápisem společnosti do obchodního rejstříku, jakmile dojde ke splacení emisního kurzu akcií, dochází k výměně zatímního listu za akcie.
 Poukázek na akcie, které se vydávají při zvyšování základního kapitálu tehdy, když byl splácen celý emisní kurz, zvýšení základního kapitálu nebylo zapsáno v obchodním rejstříku, po zápisu zvýšení základního kapitálu v obchodním rejstříku se vyměňují poukázky na akcie za akcie.
 Opčních listů, což jsou CP, které slouží pro uplatnění přednostního práva výměny dluhopisu za akcie
 Šeků, které opravňují osobu v něm uvedenou k přijetí částky v něm určené při jeho předložení k výplatě, a to podle podmínek stanovených výstavcem šeku.
 Dluhopisů, s nimiž je spojeno právo požadovat splacení dlužné částky ve jmenovité hodnotě dluhopisu ke dni splatnosti dluhopisu a vyplacení výnosů z něho k určitému datu nebo datum a povinnost osoby, které dluhopis vydala (emitent), tato práva uspokojit. Dluhopisy mohou být dlouhodobé či krátkodobé, držené do doby
 splatnosti, která je na nich uvedena nebo obchodovatelné na veřejném trhu či neveřejném trhu, podle toho účetní jednotka z dluhopisu získává úrok při vyplácení emitentem nebo zisk/ztrátu z jeho prodeje.
 Směnky, která je dlužným cenným papírem, lze k ní obecně přistupovat jako k dluhopisu, tudíž může být dlouhodobá, krátkodobá, s různě stanoveným úrokem, záměrem účetní jednotky může být držet ji do splatnosti nebo naopak je prodat, a to buď na veřejném trhu nebo na neveřejném trhu.
Oceňování finančního majetku a závazků
K okamžiku vzniku účetního případu se finanční majetek oceňuje:
1) jmenovitá hodnota - peněžní prostředky, ceniny, závazky při jejich vzniku
2) pořizovací cena – cenné papíry, závazky při jejich převzetí
Jmenovitá hodnota je částka, která je uvedená na příslušném druhu majetku nebo závazku, hodnota, kterou konkrétně zastupuje.
Pořizovací cena
V případě cenných papírů a podílů obsahuje vedle ceny pořízení i též přímé náklady s pořízením související, jedná se například o poplatky makléřům, poradcům a burzám, naopak do pořizovací ceny nevstupují úroky z úvěrů na pořízení cenných papírů a náklady spojené s držbou cenného papíru a podílu, součástí pořizovací ceny by mělo být emisní užil (rozdíl mezi nominální a vyšší prodejní cenou akcií, popřípadě vkladů při zvyšování základního kapitálu upsáním nových akcií, resp. nových vkladů).
V případě závazků by měly být součástí pořizovací ceny přímé náklady s pořízením související, např. náklady na znalecké ocenění přebíraných závazků či odměny právníkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat