Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zúčtování daní a dotací

Zúčtování daní a dotací
Účtová skupina 34-Zúčtování daní a dotací je vymezena k zachycení vztahů k:
- finančním orgánům
- státnímu rozpočtu
- správním orgánům
- jiným osobám

Účet 341-Daň z příjmů je vymezen pro zachycení splatné daně z příjmů, kdy je poplatníkem účetní jednotka. Souvztažné účty vyplývají z charakteru daně a patří do účtové skupiny 59-Daně z příjmů a převodové účty:
591-Daň z příjmů z běžné činnosti – splatná
593-Daň z příjmů z mimořádné činnosti – splatná
595-Dodatečné odvody daně z příjmů

Na účet 342-Ostatní přímé daně se zachycují daně z příjmů v případě, kdy je účetní jednotka plátcem daně, přičemž poplatníkem je jiný subjekt. Jedná se například o placení daně z příjmů za zaměstnance nebo v případě, kdy je daň z příjmů vybírána srážkou (dividendy).

Pro zachycení vztahů plátců daně z přidané hodnoty lze vymezit několik syntetických účtů nebo ponechat jediný – 343-DPH. Vzhledem k potřebám prokázat správně nárok na odpočet této daně správci daně, různým sazbám daně, návaznosti na celní deklaraci při dovozu apod. je nezbytné podrobné členění. Lze tak učinit na analytických účtech k tomuto účtu.

Pro všechny ostatní daně a poplatky je vymezen jeden účet 345-Ostatní daně a poplatky. Účet slouží k zachycení daně silniční, z nemovitostí, dědické, darovací, z převodu nemovitosti, platby poplatků.

K zachycení zúčtovacích vztahů vyplývajících z poskytnutí dotace jsou vymezeny dva účty. 346-Dotace ze státního rozpočtu a 347-Ostatní dotace. Rozhodující je přesné vymezení účelu, na který je dotace poskytována. V návaznosti na to je účtování následující:
- je-li poskytována dotace na úhradu provozních nákladů, zachytí se nárok na dotaci jako pohledávka za osobou, která tuto dotaci poskytuje, souvztažně se promítne dotace ve prospěch výnosového účtu 648-Ostatní provozní výnosy, aby nedošlo k nežádoucímu ovlivnění výsledku hospodaření.
- Dotace na dlouhodobý majetek snižuje výdaje na jeho pořízení, její nárok se účtuje na vrub příslušného účtu účtové skupiny 34 a ve prospěch účtu, na němž se zachycuje pořízení dlouhodobého majetku (041, 042).

Žádné komentáře:

Okomentovat