Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Evidence nákladů a jejich časové rozlišení

15. Evidence nákladů a jejich časové rozlišení

Náklady = vstupy majetku a práce do činnosti úč. jednotky.

Náklady účtujeme na straně Má dáti výsledkových účtu nákladových v účtové třídě 5, jsou to účty syntetické. Účty nákladů mají nulový počáteční stav a účtují se narůstajícím způsobem vždy od začátku roku. Ke konci roku konečné zůstatky převádíme na Účet zisků a ztrát 710, kde po odečtení stran MD a D vytváří hospodářský výsledek. Snížení nákladů se vyznačuje na straně D nebo červeně na straně MD
1. provozní náklady (50 – 55 účtová skupina)
2. finanční náklady (56 – 57 ~ ~ )
3. mimořádné náklady (58 ~ ~ )

Do nákladů patři např. spotřeba materiálu, mzdové náklady, spotřeba energie, opravy,…

MD nákladové účty D
50 – 59
___________________________

náklady výnosy
úbytek zdrojů příbytek zdrojů

Do účtové třídy 5 jsou také zahrnuty účty vyplývající z respektování bilanční opatrnosti v oceňování majetku, tedy účty tvorby opravných položek a tvorby rezerv, účty pro evidenci nákladů, které podle obsahu zákona o daních z příjmu nejsou daňovým nákladem (odpočitatelnou položkou).

Časové rozlišení se provádí u nákladů a výnosů v případě, že se v rámci vymezeného účetního období, za který účetní jednotka zjišťuje hosp. výsledek, nekryjí výdaje s náklady (časové rozlišení nákladů), nebo příjmy s výnosy (časové rozlišení výnosů).
Délka účetního období může být stanovena různě vzhledem k potřebám účetní jednotky (měsíc , čtvrtletí , pololetí , rok ) , pro účetní uzávěrku (z hlediska ekonomického i daňového) je však rozhodující roční účetní období , kam by měly být zaúčtovány ty výdaje, náklady, výnosy a příjmy, které s ním časově a věcně souvisí. Časově se tedy rozlišují položky, u nichž je přesně známo období do kterého patří, částka nákladů nebo výnosů a účel, který je nositelem nákladů či výnosů.
Na účtech časového rozlišení se zpravidla účtuje k 31.12. nebo v průběhu roku, kdy víme, že to bude třeba časově rozlišit.

Název Účet Běžné účetní období Budoucí účetní období Příklad
Náklady příštích období
381 Výdaj Náklad V prosinci zaplaceno předplatné časopisu 381/211
Výdaje příštích období

383 Náklad Výdaj Nájemné placené zpětně (za prosinec až v lednu)
518/383
Výnosy příštích období
384 Příjem Výnos Přijaté školné na celý školní rok 211/384,602
Příjmy příštích období
385
Výnos Příjem Uznaná náhrada od pojišťovny (znám přesnou výši) 385/688

Žádné komentáře:

Okomentovat