Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peněžní prostředky a ceniny

Peněžní prostředky a ceniny
Peníze v hotovosti
V účetní osnově je vyčleněna účtová skupina 21 – Peníze. Tato účtová skupina umožňuje účtování o stavu a pohybu peněz jak tuzemské měny, tak i měn cizích (valut). V této účtové skupině se účtuje i o šecích a ceninách. Peníze v pokladně nesmí být nahrazovány stvrzenkami a všechny výdaje a příjmy peněz musí být řádně zaúčtovány. Podrobnou evidenci o pohybech peněžních prostředků vede účetní jednotka v pokladních knihách, které mohou mít formu účtů nebo pomocné evidence.Účetními doklady, na základě kterých se účtuje o pohybu peněžních prostředků v hotovosti, jsou příjmové a výdajové pokladní doklady. Pro účetní jednotku je významné určit hmotně odpovědného pracovníka za peněžní prostředky v pokladně.
Peníze v bankách
Účtová osnova vymezuje pro peníze v bankách účetní skupinu 22-Účty v bankách. Účetní jednotka bude mít samostatné účty vedené podle měn (korunové a devizové účty), podle bank a podle druhu účtu (běžný, termínový, kontokorentní). Pro běžný účet se používá účet 221-Bankovní účty.
Peníze na cestě – účet 261- Peníze na cestě
Důvod účtovat o penězích na cestě vzniká tehdy, když dochází k převodu mezi penězi v pokladně a na bankovním účtu, nebo při převodech mezi bankovními účty. Peníze na cestě jsou také nástrojem při účtování o platbách bankovními kartami.
Ceniny
V ceninách jsou ztělesněny peněžní prostředky, v určitém slova smyslu je nahrazují patří mezi ně poštovní známky, dálniční známky, kolky, telefonní karty, stravenky, karty na odběr pohonných hmot, předplacené jízdenky na hromadnou dopravu apod.
Nákup cenin se účtuje podle výdajového pokladního dokladu nebo na základě účetního dokladu vydaného dodavatelem – faktury jako přírůstek na vrub účtu 213-Ceniny. Výdej cenin, pokud došlo ke spotřebě, se zaúčtuje souvztažně na nákladový účet, který by měl svým druhem odpovídat druhu služby, poplatku, účelu, k jakému byla cenina využita.
Bankovní úvěry: Členění z hlediska formy poskytování a splácení:
1. peněžní úvěr - návratný peněžní vztah dlužníka a věřitele (je poskytnut i splácen v penězích)
- v zásadě bankovní úvěr, kde v roli věřitele vystupuje banka
Poskytnutí prostředků věřitelem může mít různou podobu. Zpravidla se postupuje tak, že banka platí, většinou bezhotovostním způsobem, z čerpaného úvěru závazky dlužníka vůči jeho věřitelům. Jiným způsobem poskytnutí úvěru je převod peněžních prostředků na běžný účet dlužníka nebo jejich výplata v hotovosti. Specifickým způsobem poskytnutí úvěru je tzv. kontokorent.
2. obchodní úvěr - vztah mezi dodavatelem a odběratelem zboží, kdy dodavatel poskytuje odklad placení odběrateli (v tomto případě úvěr je poskytnut ve zboží, ale splácen je v penzích), často hrazen bankovním úvěrem
- zajišťuje se směnkou, bankovní zárukou apod.
členění z hlediska lhůty splatnosti:
1. krátkodobý – poskytován na dobu kratší než 1 rok
2. střednědobý – lhůta splatnosti se obvykle pohybuje mezi 1 rokem až 5 lety
3. dlouhodobý – s lhůtou splatnosti nad 5 let
4. kontokorentní – většinou bez konkrétní lhůty splatnosti, je stanovena maximální výše zadlužení
Základní zásady u bankovních úvěrů
Na účtu 231- Krátkodobé bankovní úvěry a 232-Eskontní úvěry se účtuje o krátkodobých úvěrech do 1 roku. Úvěry střednědobé a dlouhodobé se účtují na účtech 461-Dlouhodobé bankovní úvěry.
Eskontní úvěry - Účetní jednotka může postoupit bance směnku před její splatností, na níž je uvedena jako směnečný věřitel. Tento převod směnečných práv majitele směnky na banku za úplatu se nazývá eskont. Banka odkoupí směnku splatnou v budoucnosti po srážce diskontu (úroku) za dobu ode dne eskontu do dne splatnosti směnky. Na eskontovanou směnku banka poskytne úvěr.

Žádné komentáře:

Okomentovat