Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.2. Krátkodobé rozpočty vnitropodnikových útvarů

6.2. Krátkodobé rozpočty vnitropodnikových útvarů

Rozpočty vnitropodnikových útvarů jsou orientovány na měřitelné výkony útvarů na jedné straně, na měřitelné náklady na druhé straně na ovlivnitelné zásoby, popř. na vázaný kapitál.
Rozpočty vnitropodnikových útvarů vyžadují rozlišení nákladů na jednicové a režijní náklady.
Rozpočty jednicových nákladů se přebírají z kalkulací nákladů na výkony, popř. z používaných norem nákladů a výkonů. Hlavní zájem je soustředěn na rozpočty režijních nákladů

6.2.1 Rozpočty výdajů
Výdaje nemají zpravidla přímý vztah k výkonům v krátkém časovém období. Souvislost se projeví za delší časové období. Např. výdaje na technický rozvoj, na reklamu, na vzdělávání a školení pracovníků a pod.

6.2.2 Rozpočty tokových a stavových veličin
Tokové veličiny, které charakterizují vstupy bývají součástí podnikových rozpočtů i rozpočtů vnitropodnikových útvarů ( středisek). Jedná se o: pořízení a spotřebu materiálu, osobní náklady, nakupované výkony (služby), ostatní náklady.

6.2.3 Rozpočty režijních nákladů
Jsou základním rozpočtem činnosti vnitropodnikových útvarů.

Úkolem těchto rozpočtů je :
- zabezpečit hospodárné vynakládání režijních nákladů podle odpovědnostních míst
( útvarů, středisek),
- vytvořit předpoklady pro správné stanovení výše režijních nákladů v kalkulacích výkonů.

6.3 Struktura rozpočtů režijních nákladů
Při stanovení struktury rozpočtů režijních nákladů se kombinuje účelové členění položek režijních nákladů vzhledem k výkonům s druhovým členěních položek režijních nákladů podle potřeb podnikového finančního rozpočtu nákladů. Je to proto, že hodně středisek a útvarů využívá určité druhy výkonů jak zvnějška od externích dodavatelů, tak zevnitř, od specializovaných vnitropodnikových útvarů ( doprava, opravy a údržba, teplo, energie, pomocné výroby a další).
Proto se režijní náklady v rozpočtu dělí na:
- prvotní (externí, jednoduché) a
- druhotné (interní, složené)
Základem struktury rozpočtu režijních nákladů je druhové členění. Při sestavování rozpočtu se respektuje účel vynaložení nákladů. Příslušné nákladové druhy se člení také účelově.

Žádné komentáře:

Okomentovat