Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kniha zásob (skladní karty)

Kniha zásob (skladní karty)
Zásobami se rozumí materiál, nedokončená výroba, polotovary vlastní výroby, hotové výrobky a zboží. Zásobou jsou také předměty dlouhodobé spotřeby s cenou do 40 000 Kč, které je možno evidovat na inventárních kartách nebo na skladních kartách. Po vydání těchto předmětů do používání se hmotný majetek v ceně pořízení mezi 3 000 Kč a 40 000 Kč eviduje do doby vyřazení v operativní evidenci. Tato evidence nabývá na důležitosti zejména v případě, že podnikatel končí nebo přechází do soustavy podvojného účetnictví. V obou případech se o hodnotu zásob včetně drobného majetku zvyšuje základ daně z příjmů.
Nedokončená výroba - nedokončené výrobky v takovém stupni technologické rozpracovanosti, že nejsou zatím prodejné - rozešité kalhoty, roztavené železo v peci, neupečený rohlík.
Polotovary - rozpracované výrobky, které jsou z hlediska některého technologického stupně už dokončené a daly by se i prodat - odlitek, deska dřeva.
Hotové výrobky - výrobky, které už firma dokončila a připravuje je k prodeji.
Zboží je vše, co je nakoupeno za účelem dalšího prodeje.

Zásoby se evidují v knize zásob nebo na skladních kartách. Stav v knize zásob nebo na skladní kartě musí být na konci roku odsouhlasen podle výsledků inventarizace a případné rozdíly vypořádány. Kniha zásob musí obsahovat minimálně identifikační údaje o jednotlivých druzích zásob, např. druhu materiálu, skladové číslo materiálu, měrnou jednotku, počáteční stav a konečný stav a průběžnou evidenci pohybů (příjem, výdej).

Kniha finančního majetku
V knize finančního majetku se vede evidence o pořízených akciích a podílech na společnostech s ručením omezeným, eventuálně na jiných společnostech.

Inventární karta časového rozlišení výdajů
Časové rozlišení výdajů v souvislosti s finančním pronájmem se eviduje na inventární kartě časového rozlišení výdajů.

Mzdová evidence (mzdový list)
Podnikatel, který je plátcem daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, je povinen vést pro své zaměstnance, z jejichž mezd sráží zálohy, mzdové listy, rekapitulaci o sražených zálohách a dani srážené podle zvláštní sazby daně za každý kalendářní měsíc i za celé zdaňovací období.

Žádné komentáře:

Okomentovat