Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. Daňové doklady – jejich druhy a náležitosti

25. Daňové doklady – jejich druhy a náležitosti

Daň z přidané hodnoty (účtuje o ní jen plátce DPH)
- je to nepřímá daň
- při nákupu je pohledávkou vůči finančnímu úřadu
- při prodeji je naopak závazkem k finančnímu úřadu
- zúčtování probíhá buď v měsíčních nebo čtvrtletních intervalech podle zákona o DPH
- ke konci roku musí být účet vyrovnán

DPH je vybírána při prodeji téměř všech druhů zboží a služeb. Poplatníkem je kupující daného zboží nebo služby, daň je zahrnuta v ceně. Plátcem je prodávající. Povinně je plátcem podnikatel, jehož obrat za 1 kalendářní rok od 1.5.2004 je vyšší než 1 milion Kč. Podnikatel může být plátcem dobrovolně.

Zdaňovací období
- kalendářní čtvrtletí pokud obrat plátce na kalendářní rok nedosáhl 10 milionů Kč
- pokud plátce za předcházející kalendářní rok dosáhl 10 milionů Kč, je zdaňovacím obdobím kalendářní měsíc
- plátce, jehož obrat za předcházející kalendářní rok dosáhl 2 miliony Kč, je oprávněn si zvolit za zdaňovací období kalendářní měsíc

Den uskutečnění zdanitelného plnění – den dodání zboží či poskytnutí služby. Není rozhodující okamžik platby za zboží – DPH musí plátce odvést finančnímu úřadu i za zboží, které dosud nebylo uhrazeno).

Náležitosti daňového dokladu:
Obchodní jméno, sídlo a DIČ prodávajícího (plátce DPH), obchodní jméno, sídlo a DIČ kupujícího, číslo dokladu, předmět a množství prodávaného zboží nebo služby, datum uskutečnění zdanitelného plnění, výše ceny bez DPH, sazba DPH, částka DPH. Jsou-li prodávána zboží s různými sazbami DPH, musí být na dokladu uvedena samostatně.

Sazby DPH jsou od 1.5.2004 5% a 19%.

Osoby povinné k dani jsou fyzické nebo právnické osoby, které samostatně uskutečňují ekonomické činnosti. Osobou povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání (nezisková organizace), a to v tom případě, pokud bude uskutečňovat ekonomické činnosti, které patří do předmětu daně (tělovýchovná jednota pronajímá tělocvičnu).

Nově od 1.5.2004 i záloha na zboží nebo služby podléhá DPH, den uskutečnění zdanitelného plnění v tomto případě je dnem zaplacení.

Plátci DPH – všichni zaregistrovaní plátci do této doby, seznam bude na webových stránkách ministerstva financí.
DIČ do 30.4.2004 362-1234567890
DIČ od 1.5.2004 – CZ1234567890

Povinnost zdaňovat vratné obaly! U lahví s výkupní cenou 3 Kč je DPH 0,50 Kč.

Pokud se neuplatní zdanitelné plnění v řádném termínu, pak se dá uplatnit v řádném přiznání do konce kalendářního roku, pokud ani tehdy se neuplatní, tak pouze v dodatečném daňovém přiznání do 3 let!


Intra-komunitární plnění (v rámci EU)

Povinnost ověřovat DIČ u zahraničních plátců. Seznam plátců DPH je na webových stránkách ministerstva financí.
Nové formuláře na přiznání k DPH. Při dodání zboží do států EU se podávají navíc jednou na čtvrt roku souhrnná hlášení. 1.souhrnné hlášení se bude podávat 25.7.2004.
Účetní jednotka musí dokázat, že zboží bylo dodáno. Český plátce vytavuje daňový doklad pro plátce v EU bez DPH, plátce v EU si vystaví daňový doklad sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat