Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Možnosti financování

Obec má několik základních možností, jak zajistit tok peněžních prostředků do svých preferovaných oblastí, jednou z nichž může být i sport. Při optimalizaci výhod a nevýhod jednotlivých možností financování, dochází obvykle ke kombinaci následujících variant.
A. Financování přímo z rozpočtu
1. Financování přes kapitolu Školství. V obecních rozpočtech se jedná o jednu z největších položek. Část těchto prostředků je nasměrována i do sportu. Lze je nalézt v běžných výdajích (např.: sportovní výuka, mzdy pedagogů, správců hřišť). Kapitálové výdaje směřují do infrastruktury. Při jejich využívání dochází ke kombinaci s veřejností a tělovýchovnými jednotami. Aplikuje se zásada „dopoledne škola, odpoledne veřejnost“.
2. Kapitolu rozpočtu Sport si může vytvořit každá obec. Zde nalezneme pouze menší část výdajů. Větší část nalezneme v jiných kapitolách.

1 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve verzi novel č. 35/93 Sb., č. 96/93 Sb. a č. 157/93 Sb.

3. Do kapitoly Jiné výdaje se zahrnují výdaje spojené s údržbou a rozvojem lesních porostů, parků a veřejných prostranství. Na těchto místech mohou občané bez větších nákladů běhat, cvičit či se jen procházet a tím aktivně odpočívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat