Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sponzorování v našich daňových zákonech

Ve stávajícím zákoně o dani z příjmů se pojem sponzorství či sponzoring nevyskytuje. Tyto skutečnosti jsou uvedeny jako možnost poskytování darů za určitých výhodnějších podmínek, které jsou pro fyzické osoby uvedeny v § 15 odst. 8 a pro právnické osoby v § 20 odst. 5.
V § 15 odst. 8 se mimo jiné praví: „Od základu daně lze odečíst hodnotu darů poskytovaných obcím a právnickým osobám se sídlem na území ČR na … účely tělovýchovné a sportovní … pokud úhrná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně.“
§ 20 odst. 8 obsahuje mimo jiné i následující ustanovení: „Od základu daně sníženého podle § 34 lze odečíst hodnotu darů poskytovaných obcím a právnickým osobám se sídlem na území ČR na … účely tělovýchovné a sportovní … pokud hodnota daru činí alespoň 2000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 2 % ze základu daně.“ 1(12)

1.7.1 Podpora sportu a tělovýchovy v obcích
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, popřípadě Vláda České republiky, vydává pravidelně programy na podporu rozvoje tělesné výchovy a sportu. Těmito programy jsou například Koncepce státní politiky v tělesné výchově a sportu v České republice, Národní program rozvoje sportu pro všechny nebo přijetí různých doporučení Evropské unie v této oblasti. Tyto programy posléze přejímají i orgány místní správy (krajské úřady, magistráty, obce).

Žádné komentáře:

Okomentovat